La localitat de Xiva ha aconseguit rehabilitar i posar fi als problemes estructurals del vas de l’emblemàtica Balsa de los Patos amb els fons rebuts per part de la Diputació de València. Així ho ha traslladat l’alcalde del municipi, Emilio Morales, a la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, durant la visita efectuada a aquesta localitat de la Foia de Bunyol per a conèixer de primera mà les inversions realitzades amb els recursos provincials.

En concret, a través d’una subvenció de 104.000 euros emmarcada dintre del Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) corresponent a l’exercici 2016, el Consistori de Xiva ha escomès treballs per tal de solucionar els problemes de filtració de l’aigua que acreditava la bassa, la qual ha arribat a vessar fins a 80.000 litres diaris. Una situació que ja el passat estiu va obligar l’Ajuntament a optar per no omplir l’embassament  tot i que constitueix una tradició que durant determinats dies de l’estiu alguns veïns i veïnes opten per banyar-se en la mateixa. Les actuacions, per tant, han estat encaminades a evitar la filtració de l’aigua, i s’ha procedit a la substitució de les canonades, així com altres elements.

Aquests últims treballs complementen els ja realitzats l’any passat a partir d’una ajuda de 45.800 euros corresponent al programa d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS) de 2015, amb la qual es procedí a la instal·lació d’una depuradora, donat que l’aigua allà emmagatzemada no es reutilitza i per tant es troba estancada, el que provoca la seua descomposició, olors i un estat d’insalubritat que obliga a realitzar una renovació de l’aigua i neteja de la bassa en períodes de temps no molt prolongats i el seu posterior ompliment. Uns problemes que han vist solució amb la recent instal·lació de la depuradora.

Maria Josep Amigó ha reivindicat l’execució d’aquest tipus de projectes perquè «representen decisions valentes» que, en aquest cas, «han permès posar en funcionament la Balsa de los Patos i que aquesta es trobe a disposició de tots els veïns i veïnes de la localitat». Així mateix, la vicepresidenta ha posat èmfasi en la vessant col·laborativa del projecte, al comptar amb una escultura en forma d’heura que recull les empremtes dels xiquets i xiques de la localitat, gent gran i el conjunt de veïns i veïnes, la qual «escenifica el canvi d’ús de l’embassament, al passar de ser emprat antigament per al reg, a trobar-se ara a disposició de la ciutadania», ha remarcat Maria Josep Amigó.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha aprofitat la seua visita a Xiva per a manifestar que des de la corporació provincial «estem contents de poder recolzar el treball realitzat als municipis». En aquesta mateixa línia, Maria Josep Amigó ha defensat «l’autonomia municipal a l’hora de definir quines actuacions resulten prioritàries i constitueixen necessitats reals per a cadascun dels municipis». Per això, s’ha congratulat «de comprovar la capacitat de treball de les corporacions locals», un fet que «ens permet confiar en que la gestió municipal es troba en sintonia amb l’esperit i les línies de treball marcades pel nou equip de govern de la Diputació de prioritzar la millora de la qualitat de vida de les persones».

Per la seua part, l’alcalde de Xiva, Emilio Morales,ha agraït la visita de Maria Josep Amigó al municipi i, ha assegurat que «dos anys consecutius d’inversions per part de la Diputació ens han permès recuperar la Balsa de los Patos. Un entorn molt volgut pels veïns i veïnes de Xiva, el qual es trobava en un avançat estat de deteriorament».

Morales també ha posat èmfasi en el volum de recursos que dispensa la corporació provincial a la localitat i ha assenyalat que «tot i les enormes dificultats i el bloqueig del PP al pressupost, des de l’equip de govern municipal estem realitzant moltes intervencions gràcies a les ajudes rebudes per part de la Diputació i de la resta d’administracions».En total, en el que va de legislatura el consistori de Xiva ha rebut una quantitat superior als 1,5 milions d’euros de la corporació provincial, entre els quals es compta per al present exercici 2017 amb 201.906 euros corresponents al Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) –abans anomenat PPOS– i altres 156.183 euros relatius al Fons de Cooperació Municipal.

Adequació de la Casa de la Cultura

Durant la seua estada a Xiva, la vicepresidenta ha tingut ocasió de visitar diferents intervencions executades amb fons provincials. Entre aquestes, destaca l’adequació i condicionament de la Casa de la Cultura. Un projecte per al què s’han destinat 40.000 euros corresponents al Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS) de l’any 2015, a través dels quals s’ha procedit a la reforma de l’immoble per tal de condicionar-lo per al desenvolupament d’activitats diverses.

Amb un projecte semblant es treballa per a l’edifici de la Mutua de Xiva, en el qual existeix la previsió d’invertir els recursos disponibles del proper SOM. Aquest continuarà sent un edifici de sociabilització per als veïns i veïnes de la localitat, pel que es procedirà a la millora i adequació de l’immoble perquè aquest puga albergar un ampli programa cultural anual, a més d’allotjar la Biblioteca Pública Municipal i traslladar les dependències dels Serveis Socials.