Compromís per València ha conegut amb sorpresa i estranyesa una resolució del regidor de l’administració general de l’ajuntament Vicente Igual per a signar un conveni amb la Diputació Provincial d’un milió d’euros per a la substitució de les actuals lluminàries de les faroles dels carrers per sistemes LED. El motiu adduït és l’estalvi en energia elèctrica que suposa la introducció d’aquests sistemes.

Compromís va presentar al gener d’enguany una moció al Ple de l’ajuntament sobre estalvi energètic i contaminació lumínica on es va debatre el tema dels LED, el contracte amb la Diputació i els problemes que suposen aquests aparells si no tenen les garanties suficients en quant al tipus de llum que emeten.

Per al portaveu de Compromís Joan Ribó “Com és sabut si la llum és blanca i té forta emissió en la zona blava, prop de la zona de llum UV, aquesta llum produeix una forta atracció d’insectes i altera els ritmes circadians de les persones, és a dir alteracions en els ritmes de dormir, etc.” Com és pràctica habitual en el Partit Popular, la moció no fou acceptada però es va obtindre el compromís de no avançar en el projecte si no hi havia un informe tècnic favorable. L’informe dels serveis tècnics d’enllumenat va ser negatiu i, de moment, el projecte va ser aturat.

A Compromís li ha estranyat molt la resolució esmentada del passat divendres 23 d’agost. En primer lloc per les dates, en ple període de vacances d’estiu, recordant temps passats no democràtics en què es signaven les coses més crítiques en aquestes dates d’estiu. En segon lloc, per haver-se realitzat l’informe tècnic per uns serveis (els Serveis Centrals Tècnics) que a més de no ser els mateixos que els anteriors no semblen els més adients ni especialitzats per a realitzar l’esmentat informe. Dóna tota la sensació que s’ha volgut “pontejar” els serveis d’enllumenat per a obrir el pas a un contracte que calia fer fóra com fóra.

Per aquest motiu hem demanat de forma urgent l’informe tècnic esmentat. “Ens sembla positiu que es vulga estalviar en llum. És un malbaratament de recursos que cal solucionar de forma urgent en València. Però cal fer-ho bé”, ha declarat el portaveu de la coalició d’esquerres, ecologista i valencianista. A més de veure la quantitat de llum que hi ha en els carrers (tema que sembla que aborda l’informe) cal veure l’estabilitat de tota la farola una vegada produïda la substitució (el LED necessiten un sistema de dissipació de calor que suposa un pes addicional per a les faroles) i també quin tipus de llum (quin espectre dóna en el visible) donen els LED que es van a canviar per a no produir efectes nocius per a les persones i per a la natura.

Des de Compromís recolzem l’estalvi energètic però fet amb les condicions tècniques adequades. Sembla com si hi haguera motius poderosos per a comprar estos LED a alguna empresa vinculada a la central de compres de la Diputació sense tenir en compte cap altra consideració.