El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha visitat els municipis que componen la Mancomunitat del Marquesat, Alfarb, Catadau i Llombai, al costat dels seus alcaldes i regidors de Cultura per a explicar-los les línies d’actuació que duu a terme la Diputació en matèria de cultura, així com conèixer les inquietuds i necessitats d’aquestes localitats.
L’alcalde d’Alfarb, Santi Cervera, al costat de la seua regidora de Cultura, Caterina Donat; l’alcalde de Catadau, Manuel Bono, i l’edil de Cultura del seu ajuntament, Héctor Roig; i l’alcalde de Llombai, Anselmo Cardona, al costat de Josep Forés, tinent d’alcalde i president de la Mancomunitat del Marquesat, han acompanyat al diputat en la seua visita. “Estic satisfet amb la reunió perquè el Marquesat pot ser un referent per a dur a terme una sèrie de polítiques culturals conjuntes que revitalitzen múltiples aspectes dels seus municipis, no solament culturals, si no uns altres que repercuteixen en el vessant econòmic o patrimonial”, ha explicat Xavier Rius. El president de la Mancomunitat del Marquesat ha agraït l’intercanvi d’idees amb el diputat de Cultura i ha sol·licitat col·laboració a la institució per a fomentar la lectura mitjançant la dotació d’un major fons a les biblioteques, així com per a dinamitzar les activitats culturals, com el teatre o la música.

Xavier Rius ha comentat als alcaldes dels municipis les tres línies de finançament en matèria de Cultura a les quals poden optar, com són l’adquisició de fons de llibres, ajudes per al castell pirotècnic del 9 d’octubre i l’adhesió als concerts comarcals programats pel Concurs Internacional de Piano Iturbi, així com els programes i subvencions destinats a ajuntaments i entitats culturals.
Entre les línies d’actuació que estan duent a terme des de l’Àrea de Cultura de la Diputació, s’ha incrementat un 30% les ajudes del SARC (Servei d’Assistència i Recursos Culturals) per a projectes i activitats en els municipis, després de suprimir la majoria de convenis singulars que corresponien a concessions arbitràries, donant pas així a més convocatòries obertes, segons ha explicat el diputat Rius. En el seu recorregut pels municipis, Rius ha visitat la Casa de la Cultura, Torre del Castell, Almàssera i Sènia a Alfarp. També ha acudit a Catadau a la Casa Tavio, el Centre, la Casa de la Cultura, i la Casa Izquierdo. Finalment, el diputat ha visitat a Llombai els Claustres i l’església, la Casa de la Cultura, l’auditori, la casa Puig Espert, i la Torre Alèdua.