La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha assistit a la jornada de presentació de l’Avantprojecte de Llei de l’Horta de València i del Pla d’Acció Territorial d’Ordenació i Dinamització de l’Horta de València, que estableix un ens de gestió per a dinamitzar les activitats productives. Aquest pla proposa un model racional i afavoridor de la recuperació dels seus valors intrínsecs, així com una regulació del seu ús públic i el foment de la mobilitat sostenible.
L’acte ha tingut lloc al Museu de l’Horta d’Almàssera i han assistit també el Diputat de Medi ambient, Josep Bort, i el Diputat d’Administració General, Pepe Ruiz. Com a representants de la Generalitat han acudit la Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i José Luis Ferrando, Director General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge.
La vicepresidenta ha declarat que “cal aconseguir que l’Horta de València torne a ser un motor de l’economia valenciana, de manera que tots els nostres productes puguen arribar a totes les taules dels valencians i valencianes”. Amigó ha defensat també que “cal potenciar l’agricultor valencià perquè no vulga deixar de treballar la nostra terra”.
L’Horta de València és un espai d’excel·lència territorial productiu, ambiental i cultural. Aquest pla vol protegir l’Horta com a paisatge cultural i productiu únic, ja que no existeix en la Unió Europea cap altre espai metropolità que unisca tres ecosistemes hídrics de la ciutat, com són el riu Túria, l’Albufera i el mar Mediterrani. El treball dels seus sòls fèrtils al llarg dels anys han configurat un paisatge agrari referent de la nostra identitat. A més, l’Horta de València es diferencia de la resta d’espais agraris en els seus més de mil elements patrimonials inventariats en la seua superfície de 12.000 hectàrees.
La Llei i el Pla d’Acció Territorial de l’Horta tenen com a objectiu fonamental millorar les rendes dels agricultors i de les empreses agràries, l’eficiència dels serveis i infraestructures i l’impuls a la comercialització dels productes de l’Horta. En general, cerca garantir la sostenibilitat de l’activitat productiva en harmonia amb la conservació del seu patrimoni ambiental i cultural.