Riba-roja de Túria acollí diumenge passat, 19 de juny, el programa cultural Les Europes Menudes, posat en marxa pel projecte teatral europeu Escena Erasmus, de la Universitat de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació amb el suport del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València.

L’Ajuntament de Riba-roja de Túria va aprofitar aquesta activitat per a organitzar la primera jornada cultural «Riba-roja de Túria i Europa» amb una programació d’actes variats durant tot el dia. Al matí es va fer una visita cultural guiada al castell, a la Sala d’Exposicions el Molí i a l’auditori, on els actors d’Escena Erasmus feren una promoció del municipi per les xarxes socials. Al migdia es va celebrar en el parc Maldonado un joc escènic amb l’Escola Municipal de Teatre de Riba-Roja de Túria, en què també va participar la companyia Escena Erasmus i el públic assistent. Ja a la vesprada, l’auditori acollí la conferència «El projecte teatral europeu Escena Erasmus i la seua implicació en els nostres pobles», a càrrec de l’equip artístic i directiu del projecte teatral universitari.

El circ de la frontera

La jornada va acabar amb la representació de l’espectacle El circ de la frontera, la darrera producció d’Escena Erasmus, que parla del drama dels refugiats en les fronteres d’Europa, però també fa història sobre molts processos de migració forçosa que s’han donat al món. Es tracta d’un muntatge que parteix del llenguatge còmic del circ i el teatre per a retratar una realitat gens amable.

L’espectacle l’han escrit set dramaturgs valencians de distintes generacions i estils i l’ha dirigit Anna Marí. El circ de la fronteraés l’eix principal de Les Europes Menudes, un programa cultural produït per la Universitat de València i l’Àrea de Cultura de la Diputació que vol establir ponts de diàleg entre les realitats locals de la província i dotze ciutats europees representades pels actors. A més del teatre, en els municipis s’organitzen activitats per a potenciar la trobada intercultural i la reflexió sobre la forma de ser europea amb coŀlectius locals.

És el quart any consecutiu que el projecte teatral europeu Escena Erasmus, Premi Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu el 2011, posa en marxa aquest programa. Enguany l’espectacle visitarà díhuit localitats de la província: València, Ademuz, Villar del Arzobispo, Riba-roja de Túria, Ontinyent, Quart de Poblet, Fontanars dels Alforins, Camporrobles, Alfarp, Macastre, Vallada, Emperador, l’Eliana, Llanera de Ranes, Requena, Polinyà de Xúquer, Cofrentes i Ròtova. A més, l’espectacle El circ de la frontera formarà part del programa oficial del Festival d’Arts Escèniques de València Tercera Setmana.