L’empresa pública de la Diputació de València, Divalterra, dins del Pla de Neteja i Condicionament de Barrancs, està executant labors de condicionament del barranc Murtal de Godelleta, situat en zona forestal i contigu a la urbanització Calicanto.

Concretament, les brigades A i B d’Alborache i els efectius de Cheste B intervindran en una àrea total de 49.036 metres quadrats amb alta densitat de canyes invasores, que en alguns punts aconsegueixen els tres metres. Aquest espai d’interfície urbanoforestal suposa un greu perill en el cas de produir-se un incendi, ja que la massa forestal entra en contacte amb la urbanització.

Els treballs de condicionament del barranc consisteixen principalment en desbrossar la vegetació invasora i obstructiva, a més de tasques de silvicultura i condicionament general.

Per optimitzar les labors de neteja, els efectius combinen la desbrossa manual i el segat amb la màquina Robogreen que es maneja per ràdio control i que permet condicionar zones de difícil accés.

Igualment, s’està executant una poda puntual de les branques més baixes dels arbustos i arbrat, així com la retirada de brancatges morts i l’eliminació de l’excés de vegetació oclusiva.

Quant a la zona forestal, es realitzaran desbrossaments però es respectaran exemplars de llentiscles, arç negre i arborços, entre altres espècies, a més de les clares d’arbres de ribera en tot el tram.

Tots els treballs s’estan executant seguint les mesures de prevenció i de seguretat necessàries donada l’orografia i característiques del terreny i sota la supervisió de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els Agents Mediambientals de la Generalitat Valenciana.

Per la seua banda, l’ajuntament de Godelleta s’encarrega de la retirada de les restes vegetals i, a causa de la naturalesa invasora dels canyissos, del manteniment periòdic posterior mitjançant desbrossaments reiterats, acció que es veu facilitada després de la intervenció de les brigades.

La Gerència de Divalterra, composta per Víctor Sahuquillo i Agustina Brines, ha informat que la labor de les brigades és “fonamental per mantindre en les millors condicions els llits i barrancs, reduint així el risc tant d’incendis forestals com d’inundacions en les rodalies dels cascos urbans i la interfície urbanoforestal”.