La Diputació de València ha firmat dos convenis de coŀlaboració amb dos associacions dels pobles sahrauí i palestí en la provínci, mitjançant els quals se’ls concedeix unes ajudes de 18.500 euros i 26.770 euros, respectivament, per a desenvolupar dos programes d’estada i campament durant aquest estiu en els municipis de la província.

D’una banda, la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià ha presentat un any més el programa d’acolliment familiar temporal conegut com Vacances en Pau, l’objectiu del qual és gestionar i sufragar l’estada en famílies valencianes de vint-i-cinc xiquets sahrauís per a proporcionar-los una assistència sanitària especialitzada física i emocional, de la qual no disposen en els campaments, i oferir-los un període de descans i desenvolupament personal, promoure la tolerància, la solidaritat i la interculturalitat entre les dos societats i permetre’ls perfeccionar el castellà com a segona llengua oficial del poble sahrauí.

Entre les activitats complementàries que organitza el programa durant l’estada dels xiquets, està el Torneig de Futbol del COTIF, que enguany celebra la 33a edició, del 24 de juliol al 4 d’agost. D’altra banda, la Diputació ha formalitzat la coŀlaboració amb l’Asociación Paz, Igualdad y Solidaridad Internacional Unadikum per a finançar el projecte Sunny Freedom, que consisteix en l’estada de dos famílies palestines en la província i inclou el finançament d’un campament d’estiu per als menors. El perfil de les famílies a les quals es destina el projecte són principalment persones en situació de risc, vulnerables i víctimes del conflicte de la Franja de Gaza.

En la mateixa línia que l’anterior, l’objectiu principal d’aquest programa és proporcionar a aquestes persones un alleujament o un descans del seu dia a dia i permetre’ls interactuar en un altre context sociocultural i polític diferent. Durant la seua estada, se’ls garanteix assistència mèdica i psicològica i se’ls ajuda a potenciar les seues capacitats per a afrontar la situació que viuen en els seus llocs d’origen.

Recepció en la Diputació

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i el diputat de Cooperació Internacional, Emili Altur, han rebut en el Saló de Plens de la Diputació dos delegacions formades per mig centenar de xiquets dels pobles sahrauí i palestí que passen l’estiu amb famílies de la província gràcies als acords de coŀlaboració que ha subscrit la corporació provincial.

Jorge Rodríguez ha agraït la «faena importantíssima que fan les famílies que acullen els xiquets», i ha traslladat el seu desig que aquest període de vacances en pau que els xiquets passen a València «es trasllade a les seues terres, perquè també allí tenen dret a viure amb tranquiŀlitat». El president de la Diputació, citant Manuel Azaña, ha recordat que «la felicitat no fa millors els éssers humans, simplement els fa més humans, i des de la Diputació volem contribuir a la felicitat sobretot dels més menuts».

Per la seua banda, el diputat de Cooperació Internacional ha destacat «l’orgull de la Diputació per contribuir perquè aquestos xiquets somriguen i tinguen iŀlusió i ganes de seguir avant malgrat les circumstàncies que viuen en les seues llars». Emili Altur també ha anunciat que l’Àrea de Cooperació «ha augmentat els fons del pressupost per a aquest tipus de projectes».

També han participat en l’acte la vicepresidenta Maria Josep Amigó i la diputada d’Inclusió Social, Rosa Pérez Garijo, que varen estar parlant amb els menuts sobre les activitats que més els agradaven.

El president d’Unadikum, Jose Manuel Pineda, ha traslladat als representants polítics «la repercussió d’aquesta iniciativa en les vides dels xiquets, als quals heu donat vida, perquè han vist que tot no són pedrades i baralles per a sobreviure com en les seues terres». Pineda ha contat que una de les xiquetes que participa en el projecte va deixar de parlar pel xoc patit en vore morir el seu pare, i, gràcies a l’assistència que ha rebut aquestos dies a València, ha recuperat la parla.

Finalment, la presidenta de la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí del País Valencià, Dolors Claramunt, ha agraït al poble valencià «la solidaritat i el suport que any rere any es constata amb la coŀlaboració en aquest projecte».