Els trenta-un responsables polítics de la Diputació de València s’han adherit aquest dimarts al codi de bon govern de la Generalitat Valenciana en un acte celebrat en el Saló de Plens de la institució provincial, al qual han assistit el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, la secretària autonòmica, Zulima Pérez, i la directora general Aitana Mas.

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, ha introduït l’acte i ha destacat la responsabilitat i l’obligació de les institucions públiques de «convertir la transparència en la base dels nostres governs, des de l’àmbit local a l’estatal, i especialment en qualsevol tipus de govern intermedi».

Rodríguez ha apostat per un model de gestió en el qual «la transparència, l’eficàcia i la modernitat no siguen només condiments d’un discurs polític, sinó ferramentes útils en la gestió d’unes administracions públiques que han de millorar la seua capacitat de resposta als ciutadans». A continuació ha destacat el treball de l’àrea de Transparència que dirigeix Roberto Jaramillo i ha donat la paraula al diputat provincial.

Jaramillo ha posat en valor l’esperit d’un codi de bon govern que és «dels més avançats que existeixen», i ha afegit que «en la Diputació de València tenim clar que la transparència ha de regir l’actuació dels poders públics».

Per la seua banda, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha manifestat que «no estem condemnats a tindre una política de mala qualitat», i ha defés que «la regeneració democràtica no pot ser una frase bonica que no signifique res». Alcaraz s’ha mostrat convençut que «la immensa majoria de la ciutadania valenciana està farta de la corrupció i l’abús de poder», i ha acabat la seua intervenció instant els diputats provincials a difondre aquest codi de bon govern per les comarques de la província.

En últim lloc, ha pres la paraula la vicepresidenta de la Diputació Maria Josep Amigó, qui ha dit que «el codi de bon govern no és només una declaració d’intencions, sinó un compromís, una manera de fer i un canvi fonamental. Durant massa temps, i com a conseqüència de la mala praxis d’uns pocs, l’exercici de la política ha estat associat a conductes poc ètiques, quan no directament iŀlegals» —ha continuat la vicepresidenta, que ha conclòs dient que «no es tracta només de fer complir la llei, es tracta d’anar molt més enllà, perquè els que gestionem havem de donar exemple».

Després dels discursos, Maria Josep Amigó ha anomenat d’un en un els diputats de la Diputació, amb l’absència de la bancada popular, perquè confirmaren la seua adhesió a aquest codi de bon govern, que, entre altres aspectes, promou unes normes de conducta transparents i eficaces, l’exemplaritat i la dignitat institucional, el respecte a la diversitat, la rendició de comptes, evitar la presa de decisions arbitràries i anteposar la responsabilitat en el càrrec públic als interessos partidistes.