El Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) de la Diputació de València destina 1.351.278 euros als municipis del Camp de Morvedre, que invertiran les ajudes en instal·lacions esportives, la pavimentació de carreteres, la rehabilitació d’edificis municipals, la renovació de l’enllumenat públic, parcs i recintes recreatius.
Per municipis, Albalat dels Tarongers rebrà 88.349 euros que destinarà a l’ampliació i dotació d’instal·lacions esportives; Alfara d’Algímia tindrà 75.034 euros que gastarà a adequar la guarderia municipal i dotar de vestuaris la piscina municipal; Algar del Palancia comptarà amb 71.133 euros per a pavimentar la carretera municipal d’accés, antiga N-225; i Algímia d’Alfara continuarà amb la rehabilitació de l’auditori municipal amb els 82.090 euros del PPOS. Per la seua banda, Benevites rebrà 77.406 euros que destinarà a la minoració de potència de l’enllumenat públic i la millora de la climatització de l’ajuntament; la reforma del saló d’actes municipal; la reparació del sanejament dels carrers Joaquín Berenguer i València, i la instal·lació de bandes reductores en l’Avinguda de les Valls. Seguint en el Camp de Morvedre, el nou PPOS invertirà 103.398 euros a Benifairó de les Valls per a millorar el pavelló municipal, 120.885 euros a Canet d’en Berenguer per a arreglar voreres i parcs, 112.069 euros a Faura per a reformar les oficines municipals i 93.212 euros a Quart de les Valls per a urbanitzar l’Avinguda Los Valles.

La Diputació també invertirà a Estivella. En concret, el municipi rebrà 91.497 euros per a condicionar els vestuaris del camp de futbol municipal, adequar l’accessibilitat i les condícies en el Centre Cultural, i adquirir equips de cloració i control per a les piscines municipals.
D’altra banda, la localitat de Gilet rebrà 111.119 euros que invertirà en l’enllumenat públic dels carrers Malvarrosa i Jazmines, pavimentar l’avinguda Palancia, dotar de senyalització vial el Camí de la Calderona i la pujada a Sant Esperit, i adequar la zona infantil de la pèrgola i les zones de contenidors de residus. Quant a Petrés, on la Diputació injectarà 92.511 euros del PPOS, es van a realitzar diverses actuacions de millora en el local municipal del carrer Sagunt, en l’Ermita, en la sèquia Ronda Sud, en el jaç del riu Palancia a l’altura de l’accés Petrés-Gilet i en el solar del castell. De la mateixa manera, Quartell aprofitarà la inversió de 92.891 euros del PPOS 2016 per a asfaltar la plaça on se celebren les seues festes, adquirir mobiliari urbà, adequar les zones recreatives amb paelleros, banys i taules, millorar l’accessibilitat en els edificis municipals, alguns dels quals també veuran renovat el cablejat i la instal·lació elèctrica, i reformar la xarxa d’aigua potable. Finalment, la Diputació invertirà 66.700 euros a Segart, una quantitat que el municipi injectarà en la piscina municipal i la xarxa d’aigua potable; i Torres-Torres comptarà amb 72.983 euros que li permetran realitzar actuacions en les urbanitzacions Ton Ferrer i El Tochar, a més de repavimentar algunes calçades i voreres de la localitat.

El doble d’ajudes que en 2015

El nou PPOS repartirà enguany 34 milions d’euros, el doble que en 2015, entre 261 municipis, 26 mancomunitats i tres entitats menors, la qual cosa suposa pràcticament la totalitat de la província.

Tots els municipis rebran una assignació major a la d’anys anteriors, en un pla que simplifica els tràmits burocràtics i incorpora criteris perquè la fórmula de repartiment siga més justa i transparent.

D’aquesta forma es compleix l’objectiu anunciat pel president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, que en el ple d’investidura va avançar la voluntat de la nova Corporació de “concentrar més recursos en el PPOS i respectar l’autonomia dels alcaldes a l’hora de decidir les inversions que necessiten els seus municipis, posant fi a 20 anys d’arbitrarietat”.
En la mateixa línia, la vicepresidenta de la Diputació, Mª Josep Amigó, va assegurar que la nova fórmula de repartiment de les ajudes “portarà el PPOS a tots els ajuntaments amb independència del seu color polític” Per la seua banda, el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, va explicar com una de les novetats del Pla “el període ampli per a sol·licitar les ajudes i l’avançament del 85% dels diners amb l’adjudicació dels projectes”.

Criteris per a calcular les ajudes

A més del nombre d’habitants i la superfície, criteris que es mantenen, també s’han afegit el percentatge de desocupació en cada municipi, l’existència de nuclis històrics, el cost dels serveis, tant els obligatoris com els no obligatoris, i l’adhesió al Pacte d’Alcaldes. Gràcies a aquest últim criteri, el nombre de municipis valencians adherits al pacte de l’organisme europeu que lluita contra el canvi climàtic ha passat de 13 a 54, una xifra que s’espera augmente en els pròxims mesos. El nou Pla Provincial d’Obres i Serveis es va pactar amb tots els grups polítics amb representació en la Diputació de València i va ser aprovat en sessió plenària amb el vot a favor de tots els partits excepte del PP, que es va abstenir.

Obres i inversions per municipis PPOS 2016 Camp de Morvedre