El Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) de la Diputació de València destina 3.264.367 euros als municipis de La Safor, que invertiran les ajudes en actuacions de condicionament de les instal·lacions municipals i dotació d’equipament per a les mateixes, adequació de l’enllumenat públic i de la xarxa de proveïment d’aigua, i en la millora de les vies públiques.

Per municipis, Ador rebrà 91.769 euros que invertirà íntegrament en la reposició de la xarxa d’aigua potable i la pavimentació del carrer del Carmen. Per la seua banda, Alfauir comptarà amb 84.524 euros de la Diputació per a adquirir mobiliari urbà, dur a terme millores en l’ajuntament, instal·lar el clos perimetral del solar municipal del carrer Gandia i remodelar la placeta del mateix carrer.

Els 75.247 euros que el pla deixa en Almisserà es dedicaran, per la seua banda, a l’execució de vint nínxols en el cementeri i al condicionament de la segona planta de l’ajuntament per a convertir-ho en un magatzem i un arxiu i a la instal·lació d’un elevador en el mateix edifici.

El municipi d’Almoines destinarà 109.866 euros del PPOS a l’adequació del gimnàs i de l’escola Sant Jaume, a l’adquisició de mobiliari urbà, d’un desfibril·lador per a un vehicle policial i de taules i cadires per a la sala d’usos múltiples La fàbrica, així com a la millora de parcs municipals, del gimnàs a l’aire lliure i de les pistes i vestuaris del poliesportiu. A més, construirà una pista de ‘skate’, repararà el terreny del camp de futbol municipal i la zona exterior del col·legi El Castell i instal·larà una tanca en el recorregut del circuit ferroviari del parc del Trenet i una zona de barbacoa en el parc Rio Serpis.

Les actuacions a L’Alqueria de la Comtessa, que rep 103.322 euros del pla, passen per la reforma de l’edifici municipal, l’adequació de les instal·lacions esportives municipals, la millora i equipament dels espais públics i la renovació del cablejat i dels punts de llum en els carrers del municipi. Per la seua banda, Barx utilitzarà l’ajuda de 87.375 euros íntegrament en la reducció de capacitat i en la rampa d’accessibilitat a la piscina municipal. Bellreguard invertirà els 130.264 euros del pla íntegrament en la renovació de la plaça de la Ribera de la platja.

En el cas de Beniarjó, l’ajuda del qual ascendeix a 102.638 euros del Pla provincial, es preveu la rehabilitació de les piscines del poliesportiu municipal i de l’habitatge del cementeri, la renovació del enllumenat públic en diversos carrers del municipi i la urbanització de la vorera i dels exteriors de l’escola d’educació infantil. Benifairó de la Valldigna tindrà 92.650 euros per a reformar la plaça Pintor Sorolla, renovar l’asfaltat del camí Rajolar i per a la reposició de voreres en el casc urbà.

El total de 94.890 euros que rep Beniflà s’invertiran en les obres complementàries i la rehabilitació en els edificis d’usos múltiples; mentre que Benirredrà destinarà l’ajuda de 102.305 euros del PPOS al condicionament i millores d’infraestructures municipals i la demolició i construcció de nínxols en el cementeri.

En la mateixa línia, el PPOS deixarà 63.423 euros a Castellonet de la Conquesta per a dur a terme la primera fase de la construcció del magatzem municipal i l’enllumenat del parc Oliveres; altres 103.014 euros a Daimús que s’invertiran en la instal·lació de proteccions solars en el poliesportiu municipal, la reposició del mobiliari urbà en el pas marítim i en el clos i condicionament del solar en el magatzem municipal.

També a La Safor, La Font d’en Carros rebrà 126.246 euros del PPOS per a dur a terme la segona fase de l’obra del bar del poliesportiu municipal i la repavimentació de la calçada de la urbanització Tossal gros i adjacents. Per la seua banda, Guardamar invertirà íntegrament l’ajuda de 71.757 euros en la construcció d’un edifici polivalent cultural.

En el cas de Lloc Nou de Sant Jeroni, l’ajuda del qual ascendeix a 81.617 euros del Pla provincial, es preveu la construcció de la rampa per a suprimir les barreres arquitectòniques de la plaça de l’església, i la reforma de la plaça Safor i de la primera planta de l’ajuntament. Miramar durà a terme una única actuació, i destinarà els 106.850 euros de l’ajuda a la renovació de l’aigua potable, de l’enllumenat, del sanejament i de la xarxa de pluvials en el carrer Tamarits.

Quant a Oliva, municipi al que corresponen 203.847 euros del Pla provincial, centrarà les seues actuacions en l’ajardinament exterior en l’edifici Casa de la Festa, la col·locació de sòl antilliscant a l’interior del mercat municipal, la rehabilitació del col·lector i de dos habitatges municipals per a ús social així com en el dipòsit de proveïment d’aigua en el complex poliesportiu municipal.

També en la comarca de La Safor, el municipi de Palma de Gandia invertirà els 92.862 euros del PPOS íntegrament en la remodelació de la Plaça Nova. Palmera destinarà els 87.724 euros a la millora de l’accés i ampliació del cementeri i a la substitució del clavegueram del carrer Juan Carlos I. Per la seua banda, Piles realitzarà una única actuació com és la reurbanització del tram final de l’Avinguda del Mar, per a la qual rep 98.422 euros.

Amb una quantia de 89.221 euros, Potries condicionarà el parc del poliesportiu municipal i el jardí Sanchis Guarner, i instal·larà un ascensor en l’ajuntament. Rafelcofer aprofitarà el PPOS per a eliminar les barreres arquitectòniques en les vies públiques, peatonalitzar el carrer Maestro Cebrián i renovar la il·luminació pública en el carrer Botànic Cabanilles i Ausiàs March.

Seguint amb la inversió del PPOS per al bienni 2016-2017, el municipi de Real de Gandia rebrà 97.181 euros per a adequar la zona de jocs del parc 25 d’abril i pavimentar i il·luminar el parc Avinguda de la Pau; mentre que Ròtova invertirà els 91.273 euros del pla en la instal·lació de l’aire condicionat en el centre mèdic i de la canalització de pluvials en el carrer Venerable, en el tancament de l’escala en l’edifici del camp de futbol, en el monòlit de la ruta dels Rius – Raus i en el subministrament de prestatgeries metàl·liques per a l’arxiu municipal.

Quant a Sant Antonio de Benagéber, el consistori del municipi ha informat que els euros es destinaran íntegrament a dur a terme la quarta fase del clavegueram Montesano. Simat de la Valldigna realitzarà l’adequació d’infraestructures de proveïment d’aigua potable i sanejament, així com la substitució de canonades, amb l’ajuda de 120.410 euros del PPOS.

Tavernes de la Valldigna tindrà 177.331 euros que es destinaran íntegrament a la millora de l’accessibilitat en l’encreuament del carrer Mitja Galta i el carrer La Barca. Quatre actuacions abordarà Vilallonga que rep 118.017 euros per a habilitar el pàrquing Quasi, finalitzar l’edifici Estació, adequar els embornals del Camí de Forna i instal·lar torres d’il·luminació en el camp de futbol.

Quant a la localitat de Xeraco, l’ajuda del PPOS (130.860 euros) s’invertirà en l’adquisició de múltiples elements, com són un vehicle elèctric, lluminàries led per al poliesportiu municipal, un analitzador de la qualitat elèctrica, camí Emploma, càmeres de seguretat per als edificis públics de la platja i una màquina d’aigua d’alta pressió.

L’últim dels municipis de La Safor que participa en el PPOS és Xeresa, que destinarà els 92.470 euros d’ajuda provincial a condicionar l’accés al casc urbà pel carrer L’Estació, finalitzar i engegar l’alberg municipal en l’avinguda del mar i reparar els vials en el casc urbà.

El doble d’ajudes que en 2015

El nou PPOS repartirà enguany 34 milions d’euros, el doble que en 2015, entre 261 municipis, 26 mancomunitats i tres entitats menors, la qual cosa suposa pràcticament la totalitat de la província.

Tots els municipis rebran una assignació major a la d’anys anteriors, en un pla que simplifica els tràmits burocràtics i incorpora criteris perquè la fórmula de repartiment siga més justa i transparent.

D’aquesta forma es compleix l’objectiu anunciat pel president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, que en el ple d’investidura va avançar la voluntat de la nova Corporació de “concentrar més recursos en el PPOS i respectar l’autonomia dels alcaldes a l’hora de decidir les inversions que necessiten els seus municipis, posant fi a 20 anys d’arbitrarietat”.

En la mateixa línia, la vicepresidenta de la Diputació, Mª Josep Amigó, va assegurar que la nova fórmula de repartiment de les ajudes “portarà el PPOS a tots els ajuntaments amb independència del seu color polític”

Per la seua banda, el diputat de Cooperació Municipal, Emili Altur, va explicar com una de les novetats del Pla “el període ampli per a sol·licitar les ajudes i l’avançament del 85% dels diners amb l’adjudicació dels projectes”.

Criteris per a calcular les ajudes

A més del nombre d’habitants i la superfície, criteris que es mantenen, també s’han afegit el percentatge de desocupació en cada municipi, l’existència de nuclis històrics, el cost dels serveis, tant els obligatoris com els no obligatoris, i l’adhesió al Pacte d’Alcaldes. Gràcies a aquest últim criteri, el nombre de municipis valencians adherits al pacte de l’organisme europeu que lluita contra el canvi climàtic ha passat de 13 a 54, una xifra que s’espera augmente en els pròxims mesos.

El nou Pla Provincial d’Obres i Serveis es va pactar amb tots els grups polítics amb representació en la Diputació de València i va ser aprovat en sessió plenària amb el vot a favor de tots els partits excepte del PP, que es va abstenir.

icono application/pdfInversions i obres per municipis de La Safor161.77 KB