La Diputació de València activarà el Fons d’Emergències, previst per a casos d’incendis i d’inundacions, per ajudar els municipis a recuperar les zones danyades per l’intens temporal de pluja que ha afectat el litoral valencià al llarg de la darrera setmana. Així ho ha assegurat la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, durant la seua visita a la platja de Tavernes de la Valldigna per valorar les conseqüències del temporal marítim, on ha estat acompanyada per l’alcalde d’aquesta localitat de la comarca de la Safor, Jordi Juan.

Maria Josep Amigó ha manifestat que des de la Diputació de València «estarem al costat dels Ajuntaments i farem servir el Fons d’Emergències per tal d’arribar allà on no apleguen la resta d’Administracions». En aquest sentit, la vicepresidenta ha incidit en que «li correspon al Ministeri de Medi Ambient iniciar aquelles actuacions i inversions necessàries per a que Tavernes no es quede sense platja i minve la qualitat de vida dels veïns i veïnes d’aquest i d’altres municipis». Així mateix, Maria Josep Amigó ha avançat que des de la corporació provincial «recolzarem la demanda de l’Ajuntament de Tavernes per tal que el Ministeri de Medi Ambient s’implique i s’executen les actuacions pertinents que són de la seua competència», ha indicat.

Per la seua part, l’alcalde de Tavernes de la Valldigna, Jordi Juan, ha assenyalat que actualment «encara s’estan avaluant les despeses ocasionades per part dels tècnics municipals», però ha informat de que les primeres estimacions apunten «a una quantitat econòmica inassumible per part d’un consistori com Tavernes». És per això, Jordi Juan ha reclamat al Ministeri de Medi Ambient que «s’implique, que done la cara, ja que resulta l’organisme competent i està obligat per llei».

L’alcalde ha explicat que fins a aquests moments «no disposem de cap comunicació oficial, no coneguem quines són les seues pretensions». I ha lamentat que «l’organisme competent –Ministeri de Medi Ambient– no s’ha pronunciat, ni a través de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, com tampoc mitjançant la Demarcació de Costes», ha assegurat. Per això, ha sol·licitat al Ministeri «que s’implique d’una forma contundent i immediata per a que la platja de Tavernes continue sent un atractiu turístic».

Jordi Juan ha requerit a la Diputació de València la seua implicació amb les localitats afectades «tot i que no es s’emmarque dintre de les seues competències». No obstant això, Jordi Juan ha sol·licitat «la seua ajuda, en la mesura que siga possible, per tal que la platja de Tavernes de la Valldigna torne a la normalitat».

Tavernes, una de les més afectades

El temporal de llevant ha engolit bona part de l’arena de les platges i ha danyat passejos marítims en bona part del litoral valencià. A la comarca de la Safor han estat especialment greus els danys ocasionats a la platja de la Goleta de Tavernes de la Valldigna. L’onatge s’ha emportat per davant les obres del pla de defensa de la platja vallera.

Malgrat els esforços del Departament d’Agricultura valler, que va estar reposant el cordó dunar amb maquinària pesada, la mar es va imposar i va penetrar en el nucli urbà. L’onatge va trencar les dunes ja a la zona de Cullera que limita amb Tavernes i va entrar al canal provocant una massiva deposició d’arena que va cobrir completament una trentena de metres del canal valler deixant-lo inutilitzat i sense possibilitat de desallotjar les aigües.

El temporal ha estat de tal magnitud, que ha deixat al descobert una antiga caseta que s’utilitzava de vestidor a la zona esportiva de la costa vallera. El mar ha engolit l’arena i sorprenentment ha deixat al descobert les restes d’aquesta caseta que abans d’urbanitzar la zona estava situada a desenes de metres de la riba del mar. Ara, les restes de l’antic vestidor, estan dins de la mar.