La inauguració i la primera sessió del IV Congrés de la Societat d’Estudis de la Ceràmica Antiga a Hispània (SECAH) donarà inici aquest dimecres, 26 d’abril, a les 9:30 hores del matí al Saló Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència de València.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, serà l’encarregat d’inaugurar aquesta trobada organitzada pel mateix Museu de Prehistòria, dependent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, en col·laboració amb la Universitat de València, el Museu Nacional de Ceràmica i el Servei d’Investigació Arqueològica Municipal de Llíria.

Al costat de Rius, formaran part de la taula inaugural Helena Bonet, directora del Museu de Prehistòria, Jaume Coll, director del Museu Nacional de Ceràmica González Martí, i Dario Bernal, president del IV Congrés de la SECAH.

La trobada discorrerà en diferents enclavaments de la ciutat de València entre els dies 26 i 29 d’abril, sota el títol “Opera Fictiles. Estudis transversals sobre ceràmiques antigues de la península ibèrica”.

Obrir noves visions

La proposta de la present convocatòria, per part de la Societat d’Estudis de la Ceràmica Antiga a Hispània, planteja assumir una perspectiva antropològica i multifocal que permeta lectures interdisciplinars des de la arqueometria, els anàlisis tecnològics, tipològics, contextuals, funcionals, iconogràfics, decoratius i cronològics. La idea central és obrir vies per explorar els significats socials i històrics de la ceràmica presentant reflexions que enriqueixen les possibilitats d’interpretació i de coneixement que ofereixen aquests objectes quotidians que, com sabem, estan carregats de significats que excedeixen la seua pròpia materialitat.

També es contemplaran altres punts de vista com l’anàlisi cultural referit a pautes de consum i distribució, iconografia o informació textual, així com qüestions tècniques dels productes ceràmics hispànics en general, i novetats en la seua investigació.