El Govern de la Diputació de València ha mostrat la seua indignació davant la decisió de la corporació provincial d’Alacant de recórrer el decret de plurilingüisme impulsat per la Generalitat davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), i que ha derivat en la suspensió cautelar d’aquesta norma. El president de la institució, Jorge Rodríguez, i la vicepresidenta, Maria Josep Amigó, han considerat que aquesta actitud «està entorpint el sistema educatiu valencià, tot just quan els pares i mares ja han optat per un grau de plurilingüisme per als centres educatius en els que estudien els seus fills i filles, i quan ja s’ha iniciat el procés de matriculació per al proper curs acadèmic».

En aquest sentit, Jorge Rodríguez ha defensat que «les Diputacions estan per millorar la vida de les persones, per ajudar els pobles i les ciutats a tindre un bon finançament i a prestar serveis de qualitat», alhora que ha apel·lat perquè «la funció de les Diputacions en cap cas pot ser generar conflictes entre administracions, o exercir d’oposició al Consell, i menys encara entorpir el funcionament del sistema educatiu», ha assegurat.

La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, en relació a l’actitud mostrada per la Presidència de la Diputació d’Alacant ha considerat «inacceptable que es rebutge col·laborar en iniciatives en positiu que busquen millorar la qualitat de vida de la ciutadania», i ha citat com a exemples el Fons de Cooperació Municipal o el Pla Municipal de Manteniment d’Escoles. I que en canvi «es considere prioritari entorpir la posada en marxa d’un programa plurilingüe als centres escolars», ha remarcat.

Jorge Rodríguez ha reiterat que, des de la Diputació de València, «lamentem que l’actuació frontista i partidista del president de la Diputació d’Alacant estiga adreçada a impedir que els xiquets i les xiquetes, no només de les comarques del sud sinó de tot el territori valencià, puguen gaudir d’un ensenyament plurilingüe de qualitat». De la mateixa manera que «aquesta actitud demostra clarament qui està pensant en el benestar de la ciutadania i qui en generar conflictes i enfrontaments estèrils», ha emfatitzat Maria Josep Amigó.

El nou model de plurilingüisme, aprovat mitjançant decret el passat mes de gener, contempla que les escoles i instituts poden avançar en el seu nivell plurilingüe en anglés, valencià i castellà en base a un programa dinàmic que s’adapta a les característiques de l’entorn de cada centre.

Posteriorment, la Generalitat ha obert també la porta a que l’augment d’hores de docència en anglès puga realitzar-se sense necessitat de que s’incrementen les hores lectives en valencià.