Més de 600 persones convidades i 26 simposis que conviden a una reflexió antropològica sobre el món actual. La Facultat de Ciències Socials de la Universitat de València i el Museu Valencià d’Etnologia acullen del 5 al 8 de setembre el XIV Congrés d’Antropologia sota el títol ‘Antropologies en Transformació: sentits, compromisos i utopies’.

Es tracta del principal Congrés Estatal d’Antropologia Social i Cultural convocat per la Federació d’Associacions d’Antropologia de l’Estat Español (FAAEE) i organitzat enguany per l’Associació Valenciana d’Antropologia. Així, més de 600 persones s’han inscrit en aquesta convenció que compta amb 26 simposis, centrats en les múltiples propostes i moviments socials de superació i transformació sorgits en context de crisi.

El congrés s’ha organitzat sobre els principis de sostenibilitat, igualtat i solidaritat. D’aquesta forma, s’han cuidat aspectes com la igualtat de gènere, el respecte pel medi ambient, l’atenció a persones amb discapacitat o el suport a persones en situació d’exclusió social.

Així mateix, l’esdeveniment compta també amb un programa d’actes paral·lels, entre els quals s’inclouen la plantà i cremà d’una falla, una partida de pilota al carrer, una visita al Cabanyal, la visita a la València republicana, al Micalet, a l’exposició ‘Joan F. Mira. L’ofici de mirar i escriure’ o una taula redona sobre orxata -i la seua degustació-. D’aquesta forma, el congrés ofereix als qui participen nombroses experiències que els aproximen a la seua ciutat d’acolliment.

Col·laboració del Museu Valencià d’Etnologia

El Museu col·labora amb el congrés i ha traslladat l’exposició ‘J.F. Mira: l’ofici de mirar i escriure’ a la seu de la Facultat de Ciències Socials per a retre homenatge a Joan Francesc Mira, president d’honor del congrés. Aquesta mostra va poder visitar-se en el museu fins al passat mes d’abril i ara viatjarà per diferents localitats, sent la Universitat de València la primera parada.

Sota la premissa “escriure és la meua manera d’estar en el món; l’altra és la responsabilitat cívica”, amb les quals es defineix l’antropòleg, aquesta exposició ret homenatge a l’enorme llegat intel·lectual de Joan Francesc Mira. La mostra ha sigut comisariada per Beatriz Santamarina, Teresa Vicente, Julio Bodí i Albert Costa, membres de la Universitat de València i del Museu Valencià d’Etnologia.

D’altra banda, el dijous 7 de setembre a les 19:00 hores el Museu acollirà la taula redona dirigida especialment a estudiants: ‘Com fer-se antropòleg i no morir en l’intent?’. Durant l’acte, intervindran la Dra. Teresa del Valle, el Dr. María Cátedra, el Dr. Ricardo Sanmartín i el Dr. Joan Prat. A més, els participants en el congrés gaudiran d’un còctel de comiat i del concert del grup Musicants.

En aquest congrés col·laboren també entitats com els vice-rectorats de Cultura i Igualtat i de Projecció Territorial; el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València; la Universitat d’Alacant, la Universitat Miguel Hernández; la Universitat Politècnica de València; el Museu Valencià d’Etnologia; la Institució Alfons el Magnànim; la Diputació de València; l’Ajuntament de València; la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Cooperativa Consum, el Consell regulador Horchata de Chufa Valencia, el Museu de la Festa d’Algemesí i Caixa Popular.

Més informació en la web del congrés:

http://congresoantropologiavalencia.com