Aquest matí s’ha presentat la XX edició del Concurs Internacional de Piano de València “Premi Iturbi”, el recorregut comença hui dimarts i transcorrerà fins el 23 de setembre al Palau de la Música de València. La presentació de la nova edició del Iturbi ha estat encapçalada pel seu director, el mestre Joaquín Soriano, acompanyat a la taula per la representació institucional, en mans de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau, Glòria Tello i pel diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius.

Xavier Rius ha explicat que aquest certamen sempre ha estat organitzat i promogut per l’Àrea de Cultura de la Diputació. També que “és un homenatge al mestre Iturbi, a la seua figura i la seua música, i una manera de defensar i promocionar la cultura valenciana a través d’aquests premis de rellevància internacional”. En la present edició, la número vintena des de la seva creació, “hem mantingut l’esforç pressupostari de fa dos anys, tot i que el nostre primer objectiu no és programar concerts, sinó garantir recursos econòmics, materials i humans orientats als ajuntaments”. Així i tot, ha puntualitzat Xavier Rius, “també creiem que la incorporació de les gires posteriors dels finalistes a diversos pobles valencians, introduïdes en aquesta legislatura, garanteixen una major difusió del premi i una plataforma de llançament òptima per a les joves promeses mundials del piano”.

El premi Iturbi, convocat amb caràcter bianual, compta enguany amb dues importants novetats. Una primera és la millora en el disseny de l’esdeveniment i de tots els seus aspectes comunicatius. Una segona aportació és l’acord a la participació i emissió lliure del concert, amb la participació de l’Orquestra de València dirigida per Bruno Aprea. Per a això s’ha millorat la senyal del concert llançada en directe i totalment en obert per streaming. Diferents mitjans nacionals i internacionals han confirmat el seu interès per repetir el senyal del concurs. D’aquesta manera, assegurava Rius, “l’Iturbi es converteix en una excel·lent projecció de la qualitat musical d’aquesta ciutat i d’aquest poble cap al món. Creiem que aquestes millores incidiran en una major difusió internacional del premi i faran valer l’eslògan que promocionem: València és música, ha assenyalat el diputat Rius.

Finalment, Rius s’ha manifestat sobre la petita aportació que des del Premi Iturbi es fa al món de la Cultura a través de “tres obres de tres compositors valencians, que seran peces obligades per als concursants, de manera que donarem a conèixer la qualitat de producció que tenim. Aquestes peces s’incorporaran posteriorment al circuit de concursos de tot el món, fins i tot com a peces obligatòries, de manera que el premi Iturbi també es convertirà en una caixa de ressonància dels compositors valencians, que en aquest cas són: Salvador Chuliá, César Cabedo i Andrés Valero-Castells”.

Entrada gratuïta

Per la seua part, Glòria Tello, regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música de València, ha comentat la bona sintonia i col·laboració amb l’Àrea de Cultura de la Diputació per a organitzar aquest certamen, a més d’esmentar que “enguany coincideixen tres aniversaris, la 20ena edició del Iturbi, el 75 aniversari de l’Orquestra de València i el 30 aniversari del Palau de la Música; no és més que una anècdota però són xifres rodones que afavoreixen que aquesta edició siga molt potent”.

Tello ha confirmat la gratuïtat de les estrades per al concurs ja que “hem apostat pel ‘Palau obert’ perquè tots i totes troben les portes obertes a preu gratuït i coneguen algun gènere que els interesse”.

La present edició del “Premi Iturbi” compta, en global, amb una partida pressupostària de 305.287 euros, dels quals 52.400 euros aniran directament destinats a premis en metàl·lic per als guanyadors. Un 20% de les aportacions en metàl·lic als premis vénen d’una dotzena de promotors i patrocinadors d’àmbit privat.

El certamen es podrà seguir en directe a través del senyal on-line que ofereix l’Àrea de Cultura per a tots els internautes, així com per als portals digitals i televisions que emetran les imatges produïdes per l’organització del certamen a través de webtv.iturbi.es, www.pianoiturbi.es i www.dival.es i dels perfils a Twitter @pianoiturbi i @dipvalencia amb l’etiqueta #pianoiturbi.

Un total de 18 participants

Un total de 18 pianistes participen al XX Concurs Internacional de Piano “Premi Iturbi”. Segons l’ordre resultant del sorteig celebrat el passat 30 d’agost a la Diputació de València, es començarà amb l’actuació d’Antonio Bernaldo de Quiros; seguit de Raúl Canosa; Saeyoon Chon; Edoardo Daprile; Fatima Dzusova; Ruiqi Fang; Juan Carlos Fernández-Nieto; Andrei Ivanov; Miyeon Lee; Carlos Marín Rayo; Jorge Nava; Andrés Navarro; Tomonori Ozeki; Piotr Ryszard Pawlak; Aya Sakamoto; Yutong Sun; Nikita Volov; i, per últim, Yui Yoshioka.

Jurat de reconegut nivell internacional

El jurat triat per l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, estarà presidit un any més per Joaquín Soriano, i actuaran com a vocals Justas Dvarionas, Homero Francesch, Nino Kereselidze, Andrea Lucchesini, John O’conor, Kiai Nara, Fernando Puchol i Natalia Troull, i com a secretari el cap del Servei de Cultura de la Diputació, Mario Carrión.

Joaquín Soriano s’ha manifestat respecte a la composició del jurat de reconegut nivell internacional en què li agrada que “hi haja gent del nord i del sud, de l’est i l’oest, perquè la música és molt difícil de jutjar. La música és una cosa molt personal, la gent que gaudeix en un concert és perquè és sensible, es tracta d’una trobada amb si mateix, i per això el jurat ha de ser representatiu de totes les tendències que hem après en els diferents conservatoris i carreres personals”.

Dossier de premsa. XX Premi Iturbi142.74 KB