Les Arts Volant, el programa de col·laboració entre la Diputació de València i el Palau de Les Arts Reina Sofía orientat a la difusió de l’òpera entre la ciutadania, posa fi a la primera fase del projecte. Un total de 10 concerts realitzats en diverses demarcacions de les comarques valencianes, en els quals s’ha posat en escena l’òpera en un acte de W. Amadeus Mozart, “Bastià i Bastiana”.

En aquests dies el camió-escenari de Les Arts tocarà les tres últimes poblacions de la gira 2017: Picanya, el 28 de setembre; Sueca, l’1 d’octubre; i Alginet, el 6 d’octubre. Amb anterioritat ha transitat per les localitats de Càrcer, Benaguasil, Montaverner, Guardamar de la Safor, Albuixech, Castielfabib i Albalat dels Tarongers, amb una molt bona acollida de públic i crítica.

El projecte Les Arts Volant «treballa en dues direccions, dur l’òpera als pobles i també pobles a l’òpera, amb l’objectiu de crear nous públics i popularitzar una part de la cultura fins ara poc accessible», ha manifestat el diputat de l’Àrea de Cultura, Xavier Rius. Aquest ha avançat que «ja s’estan fent les previsions i converses amb Les Arts per a programar una segona gira de cara al 2018. No volem avançar res però estic convençut que el magnífic equip tècnic i artístic de Les Arts superarà les nostres expectatives i aconseguirà meravellar al públic».

En aquest sentit, l’intendent de Les Arts, Davide Livermore, ha afirmat que «Les Arts Volant ha estat una experiència única. Ens ha permés portar l’òpera a nous espectadors i veure la seua reacció: com s’emocionen, riuen, aplaudeixen i descobreixen una nova forma d’art. Com a artista i responsable d’un teatre, la major satisfacció és fer sentir al públic i connectar amb ell. Aquesta segona fase és un pas més perquè Les Arts siga realment el teatre de tots els valencians i valencianes».

Pobles a l’òpera

Una vegada finalitzada la gira de l’obra “Bastià i Bastiana”, comença una segona fase del projecte Les Arts Volant, que consisteix en invitar als pobles adherits al programa a una representació de les successives obres que ha preparat el Palau de Les Arts per a la temporada 2017-2018, entre les quals es troben “Don Carlo”, “Il corsaro”, “Peter Grimes” o “El amor brujo”, entre d’altres.

Entre els municipis sol·licitants del programa Les Arts Volant hi ha una vintena llarga de localitats a les quals se’ls està adequant un programa d’invitacions per tal d’acostar diferents delegacions de veïns i veïnes.

Vist que les representacions són limitades, s’està estudiant un sistema rotatori  que permetrà, a partir de novembre o desembre, iniciar les visites al Palau de Les Arts, en una iniciativa que tindrà continuïtat al llarg del 2018.