El diputat de Cultura, Xavier Rius, assistirà aquest dijous a la inauguració, en el Museu de la Rajoleria de Paiporta, de la mostra Seqüències i transfiguració de l’artista paiportí Salvador Montesa, qui tornarà a exhibir la seua obra a la seua localitat natal 16 anys després de la darrera exposició. Junt a Rius, també hi assistiran el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; l’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín; a més del mateix artista.

Salvador Montesa –resident a Sevilla, integrant del Grup Parpalló i considerat l’artista paiportí amb major projecció i transcendència en el panorama estatal i internacional– exposarà fins el proper 30 de novembre les seues creacions més recents, en una retrospectiva que engloba els treballs realitzats des de l’any 2000 i fins a l’actualitat, amb quadres pintats en aquest mateix 2017. Durant aquest període, el pintor ha realitzat una tornada a l’abstracció i les seqüències cromàtiques, l’estil amb el qual va encetar la seua carrera artística.

Seqüències i transfiguració s’integra d’un totalde 43 pintures, entre les quals es troben dues obres cedides per part del Museu de la Ciutat de València. Es tracta dels únics llenços que formen part de la primera etapa de Montesa com a artista, i que foren guardonats amb el Premi Ciutat de València l’any 1951. Aquestes obres s’exposen per primera vegada fora del centre museístic de la capital. No obstant això, la particularitat de la mostra rau en que la major part de l’obra exhibida arriba per primera vegada a terres valencianes.

L’artista, nascut a Paiporta l’any 1932, ha realitzat en els darrers anys un viatge de tornada a l’abstracció, els seus orígens, després del pas per una llarga etapa dominada pel realisme màgic, amb un especial protagonisme a la infància. Tot i això, mai va perdre de vista les figures i els fons indeterminats, encara que les relacionava amb xiquetes i xiquets en una reflexió sobre el creixement i les perspectives futures de la vida.

Grup Parpalló

El Grup Parpalló va estar un col·lectiu d’artistes format en València i les seues immediacions durant l’octubre de 1956. El seu propòsit, al igual que altres grups constituïts durant la postguerra, era connectar la creació artística valenciana amb el panorama internacional, després de que aquest se ressentira greument com a conseqüència del conflicte bèl·lic. El Grup Parpalló, no obstant, acabà per dissoldre’s oficialment l’any 1961.

Entre el seu llegat, destaca el fet de representar el primer focus per a la introducció de l’informalisme al territori valencià, el qual prompte va aconseguir una formulació rigorosa dintre d’aquesta tendència artística. Si bé, entre 1960 i 1961 el col·lectiu va perdre la seua connexió com a resultat de les diferents trajectòries artístiques encetades pels seus integrants. Entre aquests, a més de l’esmentat Salvador Montesa, es trobaven Vicente Aguilera Cerní, Salvador Soria, Manolo Gil, Monjalés, Eusebio Sempere, Doro Balaguer o Andreu Alfaro, entre d’altres.