El municipi d’Estivella treballa en millorar l’accessibilitat del Centre Cultural de la localitat, un immoble de titularitat municipal construït fa 25 anys i que alberga, entre d’altres, la llar del jubilat, la biblioteca municipal i una sala multiusos destinada a exposicions i conferències. Unes actuacions que estan realitzant-se amb part dels recursos econòmics aportats per la Diputació de València, tal i com ha traslladat l’alcalde d’Estivella, Rafael Mateu, a la vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, durant la visita efectuada a aquest municipi del Camp de Morvedre per a conèixer de primera mà les inversions realitzades amb els recursos provincials, a la que també ha assistit el regidor Francesc Mateu.

En concret, el consistori d’Estivella ha destinat un total de 69.853 euros del Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) 2016 –abans anomenat PPOS– a desenvolupar la segona fase d’adaptació en matèria d’accessibilitat del Centre Cultural, iniciada l’any 2015 amb la construcció d’una rampa que permetés salvar les escales d’entrada i accedir a la planta baixa. Actualment s’està procedint a l’adaptació dels sanitaris –tant de la planta baixa com de la primera planta–, per a la seua utilització per part de persones amb mobilitat reduïda; així com la instal·lació d’un ascensor a l’interior de l’edifici. També s’està treballant en la retirada de butaques de la part davantera del Saló d’Actes, amb la intenció de guanyar un espai del què puguen fer ús les persones en cadira de rodes.

La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha assegurat que la materialització d’aquestes actuacions «faran possibleque tots els veïns i veïnes d’Estivella, independentment de quines siguen les seues condicions de mobilitat, puguen accedir i fer ús de les instal·lacions públiques. Molts edificis de les nostres localitats estan concebuts basant-se en la normativa vigent als anys 80, la qual no contemplava facilitats d’accés als immobles, i, en conseqüència, és un deure de les administracions garantir l’accessibilitat als edificis públics per part de tota la ciutadania».

En aquest sentit, Maria Josep Amigó ha valorat que el conjunt d’aquestes intervencions «es troben en sintonia amb les línies d’actuació marcades per l’equip de govern de la Diputació, d’invertir en projectes que contribueixen a millorar la qualitat i les condicions de vida de la ciutadania en el seu conjunt», ha remarcat la vicepresidenta.

Per la seua part, l’alcalde d’Estivella, Rafael Mateu, ha destacat que el projecte que s’està executant al Centre Cultural «va encaminat a aconseguir que tots els veïns i veïnes puguen utilitzar sense problemes el conjunt d’instal·lacions i serveis municipals». De la mateixa manera, Mateu ha recordat que aquesta intervenció «complementa els treballs realitzats pel consistori en els darrers anys, on s’ha posat el focus en l’adaptació dels carrers i vies del municipi, rebaixant voreres i aconseguint una millor transitabilitat per a persones amb mobilitat reduïda, però també per a aquelles que han de portar carrets de nadons».

En total, en el que va de legislatura el consistori d’Estivella ha rebut 455.983 euros de la corporació provincial, entre els quals es compta per al present exercici 2017 amb 97.018 euros corresponents al Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM) i altres 31.006 euros relatius al Fons de Cooperació Municipal, a més de 62.145 del nou Programa d’Inversions Financerament Sostenibles (PIFS). En aquest sentit, Rafael Mateu ha reconegut «un canvi substancial en la gestió dels recursos per part de la Diputació. Actualment estem rebent una major quantitat de diners, un fet que està permetent incrementar la inversió municipal», ha subratllat l’alcalde. «Entenem que és una altra manera de fer política, fent efectiu un repartiment equitatiu dels recursos, en funció del pes poblacional de cada municipi i atenent a les seues necessitats», ha remarcat Mateu.

Recuperació de la cisterna

Durant la seua estada a Estivella, la vicepresidenta ha tingut ocasió de visitar diferents intervencions executades amb fons provincials. Entre aquestes, destaca el projecte de recuperació de la Cisterna Nova d’Estivella. Una gran bassa subterrània finançada en 1854 per part del poble amb l’objectiu d’abastir-se d’aigua. Un element que sols té com a part visible una caseta des d’on s’arriba a les aixetes, on antigament s’omplien d’aigua les marraixes o els cànters. «Es tracta d’un projecte que ens permet reconèixer el nostre patrimoni i retrobar als nostres avantpassats i les seues formes de vida», ha explicat Rafael Mateu.

Així mateix, la localitat d’Estivella ha destinat 71.852 euros, a través de diferents plans provincials, a l’execució de tasques de condicionament del solàrium i la piscina municipal. Així com a la rehabilitació dels vestidors del Camp de Futbol Municipal, per a la qual cosa s’ha comptat amb una dotació pressupostària de 18.752 euros, procedents del PPOS de l’exercici 2016.