La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació ha presentat en roda de premsa, a l’Aula Magna de la Universitat, els dos primers títols de Descobrim, una de les noves col·leccions posades en marxa per l’actual equip dirigit per Vicent Flor, a qui acompanyaven en la presentació Antonio Ariño, vicerector de Cultura de la Universitat i director de l’lnstitut de Ciències Socials i de la Cultura del Magnànim; Francisco J. Goerlich, autor de El empobrecimiento valenciano, iM. Jesús Felipe, autora de El sistema de protecció social i l’estat del benestar a la Comunitat Valenciana.

Dades i arguments per alimentar el debat

En primer lloc, Flor va destacar la col·lecció Descobrim naix de la vocació de servei públic del Magnànim i “la nostra voluntat de prestar especial atenció als problemes actuals de la societat valenciana per a contribuir a poder millorar-la”. Per la seua part, Antonio Ariño, director de la col·lecció, va assenyalar que Descobrim ve a cobrir una necessitat existent, la de “aportar dades accessibles i rigoroses sobre la realitat social amb perspectiva valenciana, comparades i emmarcades en el context estatal i europeu que fomenten la divulgació i alimenten el debat públic sobre els nostres problemes basat en informacions clares i rigoroses i no, com és massa habitual, en coneixements vagues, difusos i basats en rumors”. Ariño ha avançat que el Magnànim abordarà amb altres títols ja en preparació dins d’aquesta col·lecció temes com les migracions, l’envelliment de la població, el sistema sanitari, l’educació o la nova societat del coneixement

Més pobres ja abans de la crisi

Francisco Goerlich, catedràtic d’Economia de la Universitat de València, investigador de l’IVIE i autor del llibre El empobrecimiento valenciano. La renta valenciana y su distribución; pobreza y exclusión social en la Comunitat Valenciana, després d’analitzar l’evolució de la renta per càpita de les darreres dècades, conclou que “des d’inicis dels noranta la renta dels valencians comença a estar per baix de la mitjana estatal i que esta tendència s’accentua ja abans de la crisi de 2007-2016, període en el qual la caiguda dels nivells de renta és més acusada en la Comunitat Valenciana (24%) que en el conjunt de l’Estat (20’%).” Goerlich relaciona la caiguda de la renda amb la crisi del model productiu tradicional de l’economia valenciana i l’aposta excessiva per sectors com la construcció i el turisme amb baixa productivitat i precarietat laboral, de manera que “al llarg del segle XXI i especialment els anys de la crisi, s’observa un creixement dels indicadors de desigualtat i un repartiment asimètric dels efectes de la recessió, que recau especialment en les capes més baixes de la població”. En aquest sentit, l’autor destaca que “la relativa recuperació actual no aconsegueix disminuir la desigualtat a causa de l’ocupació precària”.

Recursos insuficients en protecció social

Les dades que recull Maria Jesús Felipe al seu llibre El sistema de protecció social i l’estat del benestar a la Comunitat Valenciana mostren amb claredat que el nostre sistema de protecció social “aquell encarregat de protegir les persones dels riscos socials” compta amb recursos insuficients. En efecte, mentre la despesa social a Espanya continua sent una de les més baixes de la Unió Europea, la de la Comunitat Valenciana està per baix de la mitjana espanyola, al mateix nivell que Extremadura o Castella-La Manxa i molt lluny dels nivells d’Euskadi, Navarra o Madrid. El retrat de la nostra realitat que realitza M. Jesús Felipe és contundent: “els valencians i valencianes tenim menor taxa de cobertura de les pensions contributives i no contributives de jubilació i a més les pensions són més baixes; menor despesa pública per habitant en dependència, els serveis socials només apleguen a un 18% de la població, un 30% dels majors no cobra cap jubilació i 218.000 llars valencians estan en situació de pobresa extrema”.