El diputat de Medi Ambient de la Diputació de València, Josep Bort, ha remarcat la enorme importància que té que les ciutats siguen capaces d’adaptar-se als nous escenaris canviants que representen tant el canvi climàtic com els canvis econòmics, en un món on ja més de la meitat de la població viu en aquests espais urbans. Així ho ha manifestat Bort durant la presentació de la nova edició de la Jornada de Ciutats Segures, Sostenibles i Intel·ligents, una plataforma per a l’intercanvi d’informació i experiències amb especialistes de l’Administració, empreses i associacions que organitza la Universitat Politècnica de València.

«Vivim en un sistema amb grans fragilitats», ha assenyalat el diputat. «Les ciutats són altament dependents. Assistim a la urbanització de la societat, la urbanització de la cultura i no ens n’adonem de tot el que estem deixant enrere. La cultura rural s’està perdent i és precisament eixa cultura rural la que ens podria fer altament resilients», ha continuat Bort.

El responsable de Medi Ambient ha afirmat també que «el desenvolupament sostenible és i ha de ser el nostre verdader objectiu. Un desenvolupament sostenible ambiental, que no comprometa els recursos de les generacions futures, però també un desenvolupament sostenible amb l’àmbit econòmic, polític i social». En esta línia de desenvolupament sostenible, la descarbonització de l’economia, així com la descentralització i democratització de l’energia i del desenvolupament tecnològic són, per al diputat Bort, «el camí imparable que ho canviarà tot».

En aquest sentit, el titular de l’àrea de Medi Ambient ha advertit que aquestes decisions «no es poden deixar a la deriva, empentades d’un costat a l’altre pel mercat, ni tampoc podem perdre de vista els riscs que assumim si oblidem a les persones i al planeta. Hem de ser capaços de treballar des de lògiques col·laboratives i inclusives en que la participació ciutadana siga clau dins d’aquests processos de canvi. No podem limitar-nos a aplicar les noves tecnologies des de l’òptica dels vells paradigmes de desenvolupament, creixement i gestió».

Durant la seua intervenció, Josep Bort ha aprofitat a més per valorar l’oportunitat de reflexió que suposen aquestes jornades: «Hui més que mai hem de torbar entorns de tranquil·litat intel·lectual i esforçar-nos per a no contaminar-nos amb la velocitat que ens envolta. Encontrar els espais per prendre les decisions i marcar les directrius futures amb la pausa i la meditació necessàries».

A la V Jornada de Ciutats Segures, Sostenibles i Intel·ligents participen representants de diverses empreses associades a l’Associació Valenciana d’Empreses del Sector de la Energia (AVAESEN), així com també membres del think tank Smart Cities i d’altres companyies com Iberdrola, Indra, Microsoft, Gas Natural, Vodafone o Banco Sabadell.