Compromís impulsarà un gran pacte en les diputacions per posar fi al clientelisme

Els diputats de Compromís a les Diputacions d’Alacant, Castelló i València han presentat un document perquè el repartiment d’ajudes obeïsca exclusivament a criteris objectius com ja es fa a la Diputació de València

Alacant, 26 de febrer de 2018

“La Diputació d’Alacant no pot continuar gestionant els diners públics com ha fet fins ara, amb una clara preferència pel color polític de l’alcaldia. César Sánchez s’ha llevat la careta i això no pot seguir així. Buscarem d’impulsar un gran pacte en les diputacions per posar fi al clientelisme”, ha manifestat el portaveu de Compromís a la Diptuació d’Alacant, Gerard Fullana.

La coalició ha encetat a Alacant un seguit de rodes de premsa pel País Valencià per a explicar les seues idees respecte a la política de subvencions de les diputacions i com millorar-les per a evitar duplicitats administratives, una filosofia que ja pot implementar-se a les institucions provincials com  està fent la de València. “Busquem una forma de gestionar que evite redundàncies i duplicitats entre administracions per garantir una major agilitat i precisió en la despesa pública en favor de la ciutadania”.

I ha afegit Fullana, “com que el president de la Diputació d’Alacant va dir que aprovaria el mateix q s’aprovara a València, doncs ací té el document aprovat a la Diputació de valència.  És un docment molt senzill i fàcil d’aplicar des de ja”.

Per la seua part, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, que ha participat en la roda de premsa de hui juntament amb els diputats de Compromís d’Alacant i Castelló, ha afirmat, “este document no és una utopia, ja està fent-se a València, les polèmiques subvencions a dit del PP ja no tenen cabuda en els pressupostos de la institució de Valencià”.

Així, Amigó ha destacat que en la Diputació de València, “hem eliminat la discrecionalitat com a mètode per subvencionar els pobles i ciutats de les nostres comarques. I l’hem eliminada del conjunt de les àrees de la Diputació. Després d’anys de clientelisme i amiguisme per concedir ajudes de la Diputació, les subvencions es donen amb criteris objectius. Demanem que el pacte de València s’extenga a totes les administracions”.

Com ha detallat la vicepresidenta Amigó, al 2014, el govern del PP a la Diputació de València va repartir 34,4 milions d’euros en ajudes no reglades per a inversions, a dit, mentre que les reglades pujaren a només 23,6 milions d’euros. “Al 2017, l’actual equip de govern vam repartir 83,9 milions d’euros en ajudes reglades. En el pressupost de 2018 les ajudes no reglades les hem reduït a 2 milions d’euros, el que representa un 0,4% del total del pressupost de la Diputació”, ha explicat Amigó.

A la roda de premsa celebrada a Alacant, també ha intervingut el diputat i portaveu de Compromís a la Diputació de Castelló, Xavier Trenco. Segons Trenco, “A Castelló estem treballant durant tota aquesta legislatura perquè es puga aplicar el model de la Diputació de València que és equitatiu, especialment amb els pobles més menuts”.

Perquè a Castelló el criteri, encara que oficialment no, en la pràctica és discrecional i l’última paraula per atorgar les subvencions la té el diputat de torn”.

Els diputats de Compromís han defensat el model de la Diputació de València que ha permés la redistribució del recursos públics basats en criteris objectius . Això ha possibilitat, ha explicat Amigó,  “Llançar el nostre Pla per a tots els pobles i mancomunitats, el SOM, amb criteris objectius i basats en indicadors socials, demogràfics i econòmics, amb més recursos que mai. La justícia en el repartiment fa que la gran majoria de municipis isquen beneficiats. En aquest sentit, les ajudes per a inversions han augmentat un 50% entre el 2014 i el 2017, de 58 milions el 2014 a 88 milions el 2017”, ha continuat detallant.

Respecte a les subvencions nominatives, és a dir, les que figuren explícitament en el pressupost anual amb destinació prefixada, en la Diputació de València, ha detallat Amigó, “només es fan servir en tres casos, en primer lloc, quan es tracta de convenis de col·laboració amb la Generalitat Valenciana o amb altres institucions, per exemple: el Pla Municipal de Manteniment d’Escoles  o el Pla per a la construcció de Centres Socials d’àmbit comarcal. En segon lloc, amb convenis o subvencions a associacions o entitats sense ànim de lucre que, per les seues característiques, no càpiguen en convocatòries de concurrència competitiva i en tercer lloc per a qüestions d’excepcionalitat, com ara ajudes per catàstrofes naturals o ajudes directes per situacions extraordinàries i singulars l’objecte de les quals siga garantir la prestació de serveis bàsics”.