La rehabilitació i adequació de l’edifici de la Càmera Agrària i la reforma de la plaça de ‘La Conserveta’, situada junt al Reial Monestir d’El Puig de Santa Maria, són dos de les principals actuacions que el municipi de l’Horta Nord ha realitzat amb les inversions percebudes de la Diputació de València des del 2015. La vicepresidenta, Maria Josep Amigó, ha visitat el municipi d’El Puig de Santa Maria acompanyada per l’alcaldessa, Luisa Salvador, i altres membres de la corporació local per a conèixer els distints projectes als que el consistori ha destinat els fons de la corporació provincial.

La vicepresidenta Amigó ha assegurat durant la visita que “des que entrarem a la Diputació de València tinguérem clar que volíem potenciar l’autonomia municipal, que els alcaldes, alcaldesses i els equips de govern decidiren on volien invertir, i si a més ens ajuden a millorar la manera en que fem arribar els diners, com és este el cas pels suggeriments que ens han fet, per a que ells amb la seua autonomia decidisquen, doncs molt millor”.

“La reforma de la Càmera Agrària –ha afegit la vicepresidenta–, un edifici emblemàtic d’El Puig, era necessària per a adequar-lo i fer-lo accessible. A més, també l’han distribuït en diverses sales per a que no sols el sector agrari i les seues associacions, sinó també totes les associacions del poble puguen gaudir d’un espai on realitzar els seus encontres i activitats”.

Luisa Salvador, alcaldessa d’El Puig de Santa Maria, ha mostrat la seua satisfacció “per totes les inversions que des de Diputació s’estan repartint pels pobles, amb un repartiment dels diners què s’està fent molt equitativament”. “La rehabilitació de la Càmera, un edifici de més de setanta anys –ha explicat l’alcaldessa–, era necessària, perquè tenia moltes deficiències, goteres, i no era accessible per a tots els ciutadans. A més, hem aprofitat les obres per habilitar diferents espais polivalents per a les associacions del poble, a més de mantenir els despatxos dels representants agraris”.

Les obres de reforma de l’edifici de l’antiga Càmera Agrària, de titularitat pública, han inclòs la instal·lació d’un ascensor per millorar la seua accessibilitat, la creació de diverses sales polivalents d’ús públic i també la reparació de la coberta. Aquestes millores s’han dut a terme amb una partida de 162.000 euros del Pla d’Inversions Financerament Sostenibles (IFS) de 2015.

En quant a la remodelació de l’espai de ‘La Conserveta’, ubicat als peus del Reial Monestir de Santa Maria, el projecte consisteix en la pavimentació i adequació de l’antic solar i del seu entorn per transformar-lo en una zona adequada per a l’esbarjo de les veïnes i veïns del municipi. La Diputació ha finançat aquestes obres amb un total de 282.000 euros dels plans provincial d’obres i serveis (PPOS) de 2016 i 2017, i seran els veïns i veïnes d’El Puig qui decidirà mitjançant un procés de participació ciutadana el futur nom amb que s’estrenarà la nova plaça.

A més d’aquests dos projectes, el consistori d’El Puig ha dut a terme altres actuacions amb les inversions de la Diputació com l’adequació de l’edifici municipal ‘El Pelec’ i de la plaça Sant Roc, la reparació i asfaltat de diversos camins i carreteres del terme municipal, i també la realització de diferents activitats culturals.

Des del 2015, la Diputació de València ha invertit en El Puig de Santa Maria al voltant d’1.450.000 euros a través dels distints plans de subvencions reglades de la corporació, en els que s’inclou el Pla de Serveis i Obres Municipals 2018-2019. A falta de conèixer les inversions dels IFS de 2018 i 2019, els fons rebuts pel municipi de l’Horta representen ja quasi el total dels diners que va percebre durant l’anterior legislatura.