‘Anem al teatre’, ‘Jazz a la fresca’ o ‘6 sentits’ són alguns dels nombrosos projectes culturals intermunicipals que des del 2016 recorren els pobles valencians i aconsegueixen una acollida del públic que l’any passat va reunir més de 60.000 assistents. Aquests projectes aconsegueixen la presència d’activitats culturals de qualitat i la creació de nous públics a través de la cooperació de diversos pobles en la seua realització.

La Diputació de València, a través del Servei d’Assistència i Recursos Culturals (SARC), impulsa aquesta manera de fer cultura mancomunada per als municipis de fins a 100.000 habitants. Es tracta de que un mínim de cinc entitats locals cooperen per fomentar la cultura als pobles, els trets característics de la cultura valenciana, i també el recolzament a iniciatives innovadores i experimentals.

Els pressupostos d’ajudes de l’àrea de Cultura per a 2018 posaran a disposició de les entitats locals 173.000 euros, vora un 20% més que l’any passat, per continuar endavant amb els nombrosos projectes cooperatius que es desenvolupen a les comarques valencianes. A més, enguany aquesta línia d’ajudes també inclourà un apartat específic de 20.000 euros per a la realització de projectes i activitats d’Arts Plàstiques, en les quals es preveu que participen onze municipis.

La primera convocatòria dels Intermunicipals, al 2016, va comptar amb un pressupost de 100.000 euros que es va destinar a un total de 13 projectes. Aquestes produccions van incloure activitats tant de teatre com d’animació lectora, música, cinema o edició, algunes de les quals s’han consolidat com ‘6 sentits’, ‘Contes a la fresca’, ‘Jazz a la fresca’ o ‘Zona Lliure Llibre’. En total, vora cinquanta pobles valencians varen col·laborar en el desenvolupament d’aquestes produccions cooperatives que recolza la Diputació.

L’any passat, amb un pressupost de 145.000 euros, els Intermunicipals beneficiaren a 102 ajuntaments, més del doble de l’any anterior, i es dugueren a terme 15 projectes. La segona edició d’aquesta línia d’ajudes va incorporar noves activitats com l’Escenari Jove o el Riuraus al Vernissa, a més de reeditar la majoria de les activitats realitzades durant l’any anterior per la seua elevada qualitat i la bona acollida de públic.

Els intermunicipals assoleixen la maduresa

Els projectes culturals intermunicipals de la Diputació han assolit en aquesta convocatòria de 2018 un grau de maduresa i equilibri territorial idoni. Enguany, per primera vegada, les sol·licituds per adherir-se a aquestes línies de subvencions han arribat des de totes les comarques valencianes i amb una àmplia diversitat de disciplines.

En aquesta edició, un total de 19 projectes intermunicipals ja han sol·licitat al SARC de la Diputació la inclusió en les línies de subvencions dels projectes cooperatius. Entre aquests sol·licitants hi ha tant projectes que es reediten un any més, com noves produccions que volen incloure’s al programa d’ajudes.

Un dels majors èxits i dels trets és remarcables d’aquests projectes són els que s’impulsen des dels municipis menuts que, tot i tenir un índex poblacional baix, realitzen un gran treball i esforç que aconsegueix una elevada taxa d’incorporació a la vida quotidiana del poble.

Alguns exemples d’aquests xicotets grans projectes són els ‘Contes a la Fresca’ i els ‘Riuraus al Vernissa: La Cultura de la Pansa’. En el cas dels ‘Contes a la Fresca’, que es realitza conjuntament per 15 municipis, durant la passada edició de 2017 va congregar a 2.500 persones en 15 activitats. L’aposta dels ‘Riuraus al Vernissa’, per la seua banda, va reunir al voltant de 2.875 assistents en les 19 activitats celebrades a 7 localitats.