La diputada de Turisme de la Diputació de València i responsable del Patronat de Turisme de València, Pilar Moncho, s’ha desplaçat fins a Roma per a presentar el programa “Del Tros al Plat” davant un nodrit grup de comunicadors i representants d’empreses turístiques italianes en un acte que també ha comptat amb la participació de l’ambaixador d’Espanya a Roma, Jesús Manuel Gracia Aldaz; el director de l’Oficina Espanyola de Turisme a Roma, Jorge Rafael Rubio, i Josep Gisbert, director d’Estratègia Territorial Turística de l’Agència Valenciana del Turisme.

Segons va reivindicar Pilar Moncho, “València és molt més que la insígnia gastronòmica de la paella i estem convençuts que la professionalitat i el talent dels nostres cuiners i cuineres estan reforçats per la varietat i riquesa dels productes agroalimentaris que es conreen en els nostres camps i es pesquen en els nostres mars”.

Per açò, “estem desenvolupant el programa de promoció turística ‘DEL TROS Al PLAT. El camí més curt a la felicitat’ amb el qual volem distingir l’excel·lència dels productes de la nostra terra i el vincle generalitzat que existeix amb la nostra cuina”, va explicar la diputada de Turisme.

La presentació a Roma de “Del Tros al Plat” forma part de la programació de Turespaña i es va desenvolupar anit, en estreta col·laboració amb l’Agència Valenciana del Turisme i l’Oficina Espanyola de Turisme de Roma, en la residència de l’ambaixador d’Espanya a Roma, situada en el cor del Trastevere, entre el templet de Bramante en Sant Pietro in Montorio i l’Acadèmia Espanyola a Roma, la institució que va acollir els novells anys de formació i creació d’artistes i autors valencians consagrats internacionalment com Sorolla, Benlliure, o Blasco Ibáñez.

Més de cent periodistes i representants italians

L’acte va suscitar l’interés de més de cent convidats entre periodistes especialitzats de mitjans com a l’Stampa o Viaggare i d’empreses turístiques com King Holidays, Grimaldi, Univers, 4 winds, Altraviaggi o Albatravel, així com representants d’institucions italianes de turisme com la pròpia ambaixada, MPI Itàlia o la Conselleria de Turisme de Roma.

Després de les paraules de benvinguda i de presentació, els assistents van assistir a la posada en escena d’una semblança entre Roma i València. Dos actors, Ximo Solano i Ludovica Tinghi, acompanyats al piano per les notes lliures d’Eduardo Marquina Selfa, van presentar les semblances entre ambdues ciutats i entre dues formes d’entendre la vida.

“Els Borja i els menjars, les essències i l’art”

La música i els versos van dibuixar una vetlada que es va completar amb la degustació del menú “Els Borja i els menjars, les essències i l’art” elaborat per cuiners valencians del Grup La Sucursal que va incloure 13 plats acompanyats per vins també autòctons. Tartar de tomaca del Perelló, mos de calamar i sobrassada ibèrica, bonítol curat amb ajoblanco, bunyols de bacallà, suquet de barca, suc de fesols i naps amb ventresca de tonyina o el pastisset de titaina són alguns dels plats que ahir es van servir a Roma acompanyats d’unes rotundes postres finals, “menjar blanc” i “taronja sanguina”.

NOTA: Fotografies de JUANJO COMPANY