La Diputació de València i l’Àrea de Cultura estan treballant conjuntament, com ja va anunciar el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, amb la Generalitat Valenciana per convertir la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, amb setanta anys d’història, en un organisme cultural que articule la recerca, els estudis, les lletres i les ciències del conjunt del País Valencià.

La presidenta, Maria Josep Amigó, ha destacat que “des que vam arribar a la Diputació hem apostat molt fort per la Institució Alfons el Magnànim i encara volem arribar més lluny. Pensem que el Magnànim ha de ser un centre d’estudis, de pensament i recerca d’àmbit valencià, des de Vinaròs a Oriola. Des de la Diputació, treballem de valent junt amb el conseller Vicent Marzà per a fer aquesta realitat possible”.

Amigó ha volgut destacar que aquest projecte “consisteix en sumar esforços per a engrandir i ampliar el treball del Magnànim, però que la Diputació continuarà donant suport econòmic i de personal, encara que s’afegisca el suport de la Generalitat i, inclòs, el de les diputacions de Castelló i Alacant, els ajuntaments o les universitats públiques valencianes”. Aquest anunci ve, en paraules de la presidenta de la Diputació, a “reforçar la importància de les editorials públiques com espai que complementa el treball de les privades i com un fòrum de debat per a aconseguir una societat lliure i crítica”.

En la mateixa línia, el diputat de Cultura, Xavier Rius ha destacat que “des de l’Àrea de Cultura ens satisfà que la Conselleria estiga en disposició d’acceptar l’oferiment fet des de l’inici de la legislatura d’assumir alguns dels serveis de la Diputació i caldrà estudiar les fórmules legals per dur a terme aquest projecte i possibilitar que la Institució Alfons el Magnànim estiga sota el paraigües de la Generalitat”. Rius ha volgut recordar que “la Institució Valenciana d’Estudis i d’Investigació (IVEI), que correspongué al segon gran període en la història del Magnànim, ja era un consorci conformat per la Generalitat Valenciana i la Diputació de València”.

La Institució Alfons el Magnànim és un organisme cultural públic creat per la Diputació de València en 1948. Amb més de 1.400 llibres i revistes publicades s’ha convertit en la institució valenciana de referència en el camp de les lletres i la cultura. Joan Fuster, Fernando Zabala, Marc Granell, Joan Gil-Albert o Maria Beneyto són alguns del molts noms propis de la cultura valenciana de diferents èpoques que han dirigit, editat o publicat en aquest centre d’estudis que, en l’actualitat, també fa la funció de centre de cultura contemporània, organitzat periòdicament debats, taules rodones, congressos, conferències i tot tipus d’encontres, i que han permès als valencians gaudir de personalitats de rellevància com ara Axel Honneth, Manuel Delgado, Remedios Zafra o Enzo Traverso.