El programa “València és música”, que busca la projecció de l’àmbit musical valencià, permetrà donar a conèixer les bandes valencianes a nivell nacional i internacional. Es tracta d’una ajuda complementària en concepte de viatge i concert per a aquelles bandes que participaren i guanyaren edicions passades del Certamen de Bandes de la Diputació de València. Així, la Sociedad Musical Santa Cecília de Requena, primer premi i menció d’honor de la secció especial (edició 2016); la Unió Musical de Benaguasil, primer premi i menció d’honor de la secció especial (edició 2017); i la Societat Artística Musical de Picassent (guanyadora del primer premi, secció primera, en 2017) seran les bandes participants en aquest programa internacional.

L’objectiu d’aquest programa de concerts, que promou l’Àrea de Cultura de la Diputació, és el de projectar la imatge i la qualitat de les bandes valencianes més enllà del nostre territori, amb la promoció d’aquelles bandes que guanyen en les principals categories del Certamen de Bandes de la Diputació de València. El Certamen es celebra de manera periòdica cada any al Palau de la Música de València i ja compta amb 42 edicions.

Per al diputat de l’Àrea de Cultura, Xavier Rius, “la música de banda és part fonamental de la nostra cultura i la nostra idiosincràsia com a poble; és el nostre deure fomentar el seu coneixement i atorgar-li el nivell que li pertoca dins i fora de València”.

Tres bandes, tres viatges i tres concerts

La Sociedad Musical Santa Cecilia de Requena realitzarà un concert en la Plaça Major de Càceres el dissabte 22 de setembre a les 19:30 hores. Interpretaran un complet programa que inclou el pasdoble “Música y vino” de Manuel Morales; la sarsuela “Las bodas de Luis Alonso” de Gerónimo Giménez; “La Rosa del Desierto” de Martínez Gallego; “Agüero” de José Franco; “The Unknown Journey” de Philip Sparke; i “West Side Story” de Leonard Bernstein.

Manuel Lechuga, membre de la banda de Requena, manifesta que “amb aquests concerts exteriors tenim l’oportunitat d’establir una major complicitat entre els músics i fomentar el treball en equip. Els concerts ens ajudaran a fer més banda, a més de ser ambaixadors de la música i els intèrprets valencians”. Lechuga ha volgut destacar positivament el tracte que han rebut en la participació en el Certamen de Bandes de la Diputació, així com agrair totes les ajudes i els premis econòmics que poden guanyar les bandes participant en el Certamen.

La Unió Musical de Benaguasil viatjarà fins aPont Saint Martin en la Vall d’Aosta (Nord d’Itàlia), on actuarà en la Plaça 20 de novembre, el dia 30 de juliol a les 21:00 hores. El seu programa inclou “La Zarzuela”, “La canción del olvido”, “El tambor de granaderos”, “Marcha Tosca”, “Pasdoble a Benaguasil” i conclouran amb l’Himne Regional de Valencià.

El president de la societat, José Sarrión, ha reconegut que “aquest és un premi excepcional per als músics, un al·licient més per a presentar-se al Certamen de Bandes”. Sarrión ha volgut comentar que encara que tenen un estiu molt intens amb totes les activitats festives on participa la banda, el concert d’Itàlia serà especialment enriquidor i mai se l’hagueren plantejat sense la col·laboració de la Diputació de València.

La Societat Artístico-Musical de Picassentactuarà a la Plaça de Nafarroa de Tafalla (Navarra) el dia 28 de juliol. Més de 90 músics aniran a aquest esdeveniment del qual un representant de la banda, Vicent Boscà, ha valorat fonamentalment què el concert posarà en contacte realitats musicals ben diferents i permetrà intercanviar experiències amb la banda de Tafalla. “Farem 500 km i això dona per conviure més enllà del que fem la resta del any als assajos; descobrirem terres diferents del nostre poble i intercanviarem experiències amb músics no valencians, perquè allí tenen un bon conservatori”, ha afegit el director.

Respecte a la trajectòria que els ha dut a fer este viatge, Boscà ha apuntat que “el Certamen de Bandes de la Diputació està molt ben organitzat, les ajudes per participar i els premis en metàl·lic als guanyadors estan bé, però sobretot, l’experiència del viatge és molt il·lusionant com a músic. És destacable que en aquest tipus de concerts conviurem durant uns dies membres d’un ventall d’edat molt ample. També, és importantíssim veure com interpreten i sonen els músics d’altres llocs, perquè de vegades perdem l’horitzó pensant que som els millors. Segur que tenim coses a aprendre fora d’ací”, ha apuntat Vicent Boscà.