Aquesta edició de l’Etnomusic Estiu, organitzat pel Museu Valencià d’Etnologia, depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, i la qual va començar el passat mes de juliol, afronta en setembre la seua recta final amb les últimes tres actuacions. La Cobla dels Sons Essencials seran els pròxims en pujar-ne a l’escenari del pati del Centre Cultural La Beneficència, el divendres 7 de setembre, a partir de les 22.00 hores. Les pròximes setmanes serà el torn de Perico Sambeat Quartet (14 de setembre) i de la International Citrus Band (21 de setembre), que tancarà l’edició 2018 del cicle musical.

La Cobla dels Sons Essencials és una formació encapçalada per Marcel Casellas i creada al 2011 amb l’objectiu d’oferir una tímbrica i sonoritat diferents, fent servir els instruments de vent de la cobla –flabiol, tible, tenora, trompeta, fiscorn— i els de la banda –saxo, clarinet, trombó— que sonen sobre una base de guitarra catalana, contrabaix, bateria i percussió mediterrània, a més de la veu solista i els cors. Amb deu músics i tots els instruments, la Cobla dels Sons Essencials juga amb els codis de la tradició oral, la mediterraneïtat i alguns aspectes del jazz, a més d’altes gèneres més arrelats al territori com el contrapàs, la sardana, la jota, el ball pla i el rebatut. Així es conforma el punt de partida per a la fantasia dels sons essencials i d’un repertori que arranca de la tradició per a arribar a la innovació més actual, on la improvisació sobre el material ètnic pren un paper primordial.

L’accés als concerts és gratuït, però hi ha aforament limitat. Les entrades s’estan repartint des del dimarts passat. Encara es poden replegar en el vestíbul del Museu Valencià d’Etnologia o reservar-les a través de la pàgina web del museu.