La comarca de La Safor podria reduir les seues emissions de diòxid de carboni (CO2) en 12.372 tones si el 25% dels seus turismes i furgonetes lleugeres es substituïren per vehicles elèctrics. El canvi d’un vehicle convencional per un altre amb motor elèctric suposa una reducció del 43,6% d’aquestes emissions, les quals ascendeixen fins a 113.502 tones anuals sols per al sector del transport d’aquesta comarca.

La implantació d’aquest tipus de vehicles i l’impuls de la infraestructura de recàrrega necessària són dos dels aspectes que s’han abordat durant l’encontre que s’ha celebrat a Gandia en el marc de les Jornades Comarcals sobre Canvi Climàtic i Energia Sostenible. Aquest cicle de sessions, organitzades per l’àrea de Medi Ambient de la Diputació i l’Associació d’Empreses Elèctriques de València (ASELEC), també ha parat atenció a l’autoconsum, la transició i la pobresa energètiques.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha estat l’encarregat d’inaugurar aquesta jornada, que s’ha celebrat a la Casa de la Marquesa de Gandia, i posar punt i finala la primera edició de les Jornades Comarcals contra el Canvi Climàtic. Bort ha estat acompanyat pel regidor de Medi Ambient del municipi, Xavier Ródenas. El diputat ha destacat durant la seua intervenció que “des de la Diputació junt amb els ajuntaments s’ha d’aconseguir fer front al canvi climàtic mitjançant un canvi del model energètic, la mobilitat elèctrica i la descarbonització de l’economia, d’eixa manera aconseguirem mitigar els efectes del canvi climàtic, i en aquest camí, la mobilitat elèctrica constitueix una peça fonamental per a aconseguir-ho”.

A més, el diputat ha asseverat que estes sessions informatives “han estat claus per transmetre i apropar els coneixements tècnics necessaris perquè tots junts pal·liar els efectes del canvi climàtic”. I ha continuat: “la mobilitat elèctrica es constitueix com a peça fonamental”.

Així com apunta l’últim Inventari d’Emissions de Referència realitzat entre 2010 i 2015, al sector de la electricitat s’ha experimentat una reducció d’emissions de CO2 del 14%, mentre que el transport, s’ha produït un augment de les emissions d’un 1%, “per tant és aquest sector un dels més importants per actuar”, ha afirmat Bort.

Gandia ha estat l’última població de la ruta de les Jornades Comarcals sobre el Canvi Climàtic i Energia Sostenible havent passat abans per La Pobla de Vallbona, Utiel, Ayora, Xàtiva, Xiva, Massamagrell, Torrent, Paiporta i Sueca.

La Diputació promou la compra de vehicles elèctrics

L’àrea de Medi Ambient de la institució provincial, com a coordinadora territorial del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, ha posat a disposició dels ajuntaments una nova línia d’ajudes per a la substitució dels models de combustió de les flotes municipals per vehicles elèctrics. Així mateix, les noves subvencions també finançaran la instal·lació de punts de recàrrega als municipis.

Aquest nou programa ha comptat amb un pressupost de 750.000 euros, amb una quantitat màxima subvencionable de 20.000 euros per a cada municipi. Amb això, la Diputació pretén col·laborar en la reducció de les emissions de diòxid de carboni de les comarques de València, on el 31 % són produïdes pel sector del transport.

A més, la Diputació, com a coordinadora territorial del Pacte de les Alcaldies, té l’objectiu de fer arribar aquest pacte a les autoritats locals del seu territori per promoure l’adhesió, i també facilitar als signataris l’assistència tècnica, econòmica, administrativa i política necessària per a assolir els seus compromisos. En aquest sentit, crida l’atenció el gran increment d’alcaldies valencianes que s’han sumat a esta iniciativa des del 2015, quan hi havia solament 17 entitats locals inscrites, i que actualment són 222.

Aquest Pacte constitueix el principal moviment europeu en què participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de l’any 2030, amb el propòsit de millorar l’eficiència energètica, utilitzar fonts d’energia renovable als seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.