La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, inicia el curs dels Debats del Magnànim després de l’època estival amb un interessant diàleg sobre el periodisme d’investigació i la seua relació amb el poder en la societat actual.

Al debat participaran Raquel Ejerique (periodista de eldiario.es), Beatriz Gallardo (catedràtica de Lingüística de la Universitat de València) i Laura Ballester(periodista de Levante-EMV), mentre que Adolf Beltran, periodista i director en la Comunitat Valenciana de eldiario.es, exercirà de moderador.  L’acte tindrà lloc el dimarts, 30 d’octubre, a les 19 hores, a l’Aula Capitular del Centre del Carme CC (c/ Museu, 2).

Cifuentes, màsters, dimissions i l’accident del metro

El debat analitzarà el paper del periodisme d’investigació en l’actual context social i polític espanyol i la sempre difícil i ambivalent relació dels periodistes i dels mitjans amb el poder polític i econòmic, especialment en un moment de crisi empresarial i canvi al món de la comunicació per l’efecte dels canvis tecnològics. Un aspecte interessant serà, sens dubte, reflexionar sobre l’impacte creixent de les xarxes socials en l’opinió pública i com condicionen hui en dia la funció de denúncia i contrapoder del periodisme.

Per a debatre i reflexionar sobre l’actual context polític social i econòmic, les ponents exposaran alguns dels seus treballs que ajudaren a destapar els casos de corrupció i desinformació que s’han produït durant estos últims temps. Raquel Ejerique va ser la redactora que va destapar el cas del màster de Cifuentes, mentre que Laura Ballester va denunciar durant anys tot allò que el govern de Camps volia amagar sobre l’accident del metro de València. Així com també, s’analitzaran les dimissions dels ministres Màxim Huerta o Carmen Montón després de les notícies aparegudes en premsa, un exemple de l’impacte que es pot aconseguir amb algunes informacions periodístiques.

Trump i la investigació de l’univers

La programació del trimestre dels Debats del Magnànim es completarà amb altres dos cites d’interés. El 8 de novembre, la catedràtica d’Història Contemporània Aurora Bosch parlarà sobre L’Amèrica de Trumpal MuVIM, presentada per la també historiadora, Núria Tabanera.I el 13 de desembre, al saló d’actes de l’ADEIT, serà el torn de “Descobrir l’univers amb els telescopis del futur”,amb el director de l’Institut d’Astrofísica de Canaries i premi Jaume I Rafael Rebolo,presentat pel catedràtic d’Astrofísica, Vicent Martínez.