El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, han visitat Alzira acompanyats per l’alcalde de la localitat, Diego Gómez, on han presentat les inversions educatives d’aquesta legislatura tant a la capital com als diferents municipis de la comarca. En total, des de 2015 fins a l’actualitat, la conselleria d’Educació i la Diputació de València han adjudicat a la Ribera Alta 20,6 milions d’euros, (18,5 milions i 2,1 milions, respectivament), a través de diferents plans de millora per garantit unes aules dignes.

El conseller Vicent Marzà ha destacat que “aquesta és una mostra de com la col·laboració entre Generalitat, Diputació i Ajuntaments, dona com a resultat la millora dels serveis públics per a la gent. En aquest cas es tracta d’un eix tan important com és la dignificació dels espais educatius per a l’alumnat de la Ribera Alta”, i ha afegit: “Amb el que duguem de legislatura, només des d’Educació de la Generalitat hem adjudicat 18,5 milions d’euros per a actuacions de millores, ampliacions, retirada de fibrociment i construcció a 45 centres educatius de 19 poblacions de la comarca”.

La vicepresidenta de la corporació provincial, Maria Josep Amigó, ha explicat que “pel que fa a la Diputació de València hem invertit  2,1 milions d’euros a 8 escoles i a 27 escoletes de la comarca. Una quantitat que mai abans s’havia fet des de la Diputació de València perquè l’educació és una prioritat per als governs del Botànic”. Amigó ha subratllat a més que “aquestes inversions estan marcant un abans i un després en l’escola pública al País Valencià. Amb la direcció de la Conselleria d’Educació del conseller Vicent Marzà, estem trencant en les dinàmiques posades en marxa pels anteriors governs que retallaven l’escola pública en recusos econòmics i personal. El nostre objectiu és conseguir unes aules dignes per a una escola pública de qualitat per als nostres xiquets i xiquetes”.

Per la seua banda, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha assenyalat que “hem establert tota una base estructural de funcionament d’inversions i infraestructures que a poc a poc aniran donant el seu fruit i veurem aquesta aposta per dignificar l’educació al nostre País”. Gómez ha destacat que “sense aquesta estreta col·laboració entre les 3 administracions, no seria possible dur endavant aquesta estratègia de dignificació de l’escola pública i de qualitat”.

La Diputació amb l’escola pública valenciana

Els plans d’inversions educatives de la Diputació de València a la Ribera Alta han destinat més de 2,1 milions d’euros als centres d’educació pública de la comarca. A través del Pla Municipal de Manteniment d’Escoles de 2017 i 2018, la corporació provincial, tal i com ha assenyalat la vicepresidenta Maria Josep Amigó, ha invertit 1.085.000 euros per a millorar l’eficiència energètica de 8 centres d’educació infantil i primària de la comarca. “Aquestes inversions han servit per millorar l’estalvi energètic, canviant portes i finestres, estalviant recursos al ajuntaments i poder oblidar-nos definitivament de penoses imatges com les dels xiquets i xiquetes tapats amb mantes a l’escola, que es van donar al nostre País en altres èpoques no tan llunyanes”, ha afirmat Maria Josep Amigó.

El Pla de Manteniment d’Escoletes de 2018 aportarà fons per valor de 1,026.000 d’euros per tal de condicionar i reformar 27 centres municipals de 22 municipis de la comarca. Segons ha indicat Amigó, “la Diputació de València ha invertit 38.000€ en cadascuna de les escoles infantils de titularitat municipal dels pobles de les comarques de València, de totes sense distinció, per a manteniment i inversions”. La vicepresidenta ha subratllat que “mai la diputació de València havia invertit tant en educació com en aquest darrers dos anys, i tornarem a fer-ho en el pressupost de l’any 2019”.

Edificant i el Servei d’infraestructures escolars d’Educació

El conseller Vicent Marzà ha detallat les actuacions que s’han realitzat per part de la Conselleria i les que s’estan duent a terme mitjançant el Pla Edificant: “Tenim dues línies de treball paral·leles per avançar el màxim possible amb la dignificació d’aules per al nostre alumnat. D’una banda actuem directament des del nostre Servei d’infraestructures Escolars mitjançant el qual tramitem des de zero tot el procés d’una actuació, des de la tramitació de la licitació fins a la realització de  l’obra” i ha continuat: “De l’altra la nostra gran aposta és el Pla Edificant, on treballem colze a colze amb els ajuntaments i en aquest cas, els consistoris són els qui realitzen els tràmits administratius i d’obra, i nosaltres hi destinem íntegrament els fons econòmics necessaris. Un bon exemple en tots dos casos és Alzira”.

Pel que fa a Alzira, el titular d’Educació ha comentat que «per ara hem  adjudicat des que hem iniciat la legislatura 582.200 euros per a millorar els centres educatius de la capital de la Ribera Alta.

S’ha destacat la retirada del fibrociment de 6 centres educatius de la ciutat: el CEIP Alborxí, el CEIP Tirant lo Blanch, el CEIP Ausias March, el CEIP Lluis Vives, l’Escola Infantil Tulell i el CEE Carmen Picó.

Així mateix, a Alzira s’han realitzat actuacions de millores a 3 centres educatius: el CIPFP Luís Súñer, el CEIP Gloria Fuertes i l’IES Rei en Jaume.

A més, a la capital de la Ribera s’han delegat competències a l’Ajuntament perquè tramite actuacions de millora del CEIP Lluis Vives i del CEIP Ausiàs March mitjançant el Pla Edificant, des del qual Educació de la Generalitat sufraga totes les despeses de les actuacions.

Pel que fa a tota la comarca de la Ribera Alta s’han invertit per ara 9,8 milions d’euros per a la construcció de centres educatius nous des del Servei d’Infraestructures de la Conselleria. Un d’ells, ha estat el CEIP Evaristo Calatayud de Montserrat, que ja és una realitat; i l’altre, el CEIP Severi Torres de Castelló, que s’ha adjudicat per a reprendre els treballs de construcció durant 2019.

Així mateix, s’ha retirat el fibrociment de 16 centres educatius de la comarca: els 6 d’Alzira, 1 a Rafelguaraf, 3 a l’Alcúdia, 2 a Algemesí, 1 a Carcaixent, 1 a Castelló, 1 a Benifaió i 1 a Benimuslem, per un valor de 476.489 euros.

Pel que fa a millores en centres educatius de la comarca s’han realitzat actuacions  a 19 centres educatius de la Ribera Alta per valor de 526.815 euros. A part dels d’Alzira, s’han millorat escoles i instituts d’Alberic, Algemesí, Alginet, Antella, Benifaió, Catadau, Cotes, Guadassuar, la Pobla Llarga, l’Alcúdia, Llombai, Sumacàrcer i Castelló.

Respecte a Edificant, el conseller Marzà ha aclarit que «és un pla viu, que varia de setmana a setmana, sempre incrementant-se, amb la incorporació continua de noves delegacions de competències a ajuntaments i finançament per part nostra. A dia de hui en la Ribera Alta ja hem fet delegacions de competències a 9 ajuntaments per a realitzar 10 actuacions per valor de 7,7 milions d’euros».

Entre les 10 actuacions d’Edificant es contempla la construcció de 3 centres educatius nous: l’IES Guadassuar de Guadassuar, el CEIP Vicente Blasco Ibáñez de Rafelguaraf i CEIP Pare Gumilla de Càrcer.

Visita al CEIP Federico Garcia Lorca d’Alzira

Els representants institucionals han visitat aquesta escola de la capital de la Ribera Alta, on s’ha millorat l’eficiència energètica amb el canvi de portes i finestres mitjançant el Pla Municipal de Manteniment d’Escoles, que financia la Diputació de València i que compta amb la col·laboració amb la Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport.