El MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat), depenent de l’àrea de Cultura de la Diputació, inaugura el cicle expositiu ‘Mare dels Desemparats’, vertebrat entorn de tres exposicions, en tres sales diferents, i que es podrà visitar fins al 24 de març de 2019. El diputat de Cultura, Xavier Rius; el director del MuVIM, Rafael Company; el cap d’exposicions del museu, Amador Griñó; i la directora del Museu Marià de València (MuMa), María Ángeles Gil, han sigut els encarregats de presentar aquesta aposta expositiva que pretén repassar i reconstruir la història social i cultural de la ‘Mare de Déu dels Desemparats’ al llarg dels, pràcticament, sis segles de devoció a la ciutat de València.

El diputat de Cultura ha començat la presentació agraint el treball de totes les persones involucrades en aquestes exposicions, especialment “la col·laboració completament altruista i desinteressada del MuMa i el suport dels mitjans de comunicació”. Rius ha destacat que “estem ací per a enfortir la nostra democràcia, que hui viu temps durs, i que ha de ser plural i atendre a totes les sensibilitats de la societat”. Segons el diputat, “aquesta és una de les apostes de major envergadura del MuVIM en aquesta legislatura. Un conjunt de tres exposicions que il·lustren la convivència entre la raó i la devoció; un repte i un risc que intenta unir les idees i la modernitat amb la fe i la devoció”. Xavier Rius ha finalitzat la seua intervenció animant a la societat a “continuar venerant, estudiant i interrogant els símbols, com la ‘Mare de Déu dels Desemparats’, siga per devoció o per l’amor a la raó”.

El director del MuVIM, Rafael Company, ha remarcat la idea que aquesta és “una de fites més importants d’aquesta legislatura”, així com l’agraïment a tots els treballadors i treballadores del museu. En paraules de Company, “amb les tres exposicions del cicle ‘Mare dels Desemparats’ es proposa als i les visitants una interpretació de la implicació de la Mare de Déu dels Desemparats en la societat valenciana”. Company ha anunciat que el cicle anirà acompanyat per “una programació d’activitats didàctiques sense precedents al MuVIM”.

Per la seua banda, el cap d’exposicions del MuVIM, Amador Griñó, ha explicat que “és un cicle d’exposicions on s’intenta explicar des d’una perspectiva multidisciplinària la importància històrica, social i cultural de la ‘Mare dels Desemparats’. Són tres exposicions amb un gran valor artístic i històric i, per això, ocupen gran part de les instal·lacions del museu”.

Per últim, María Ángeles Gil, directora del MuMa, ha volgut destacar l’interès i la importància d’aquesta mostra: “És una exposició per a descobrir i per a conéixer-nos més com a societat”. Per a Gil, l’exposició “recull la història col·lectiva de la ciutat entorn de la Mare de Déu, però també aconseguirà que els i les visitants puguen recordar les seues històries personals amb ‘La Geperudeta’”.

El MuVIM ha creat un recorregut fidel i cronològic dels esdeveniments més significatius en la història de la ‘Mare de Déu dels Desemparats’, patrona de València, a les sales Alfons Roig, Parpalló i Alta. Tant les obres com el discurs i el disseny expositiu, incideixen en la dimensió popular de la fidelitat a ‘La Geperudeta’, qui, malgrat el pas dels segles, ha conservat el seu caràcter d’icona del poble menut: dels dissortats, dels malalts, dels pobres, dels desvalguts, en definitiva, dels desemparats. ‘La Mareta’ representa una vivència sentimental i emotiva per a molts valencians i valencianes.