Les comarques de la Vall d’Albaida, la Safor i la Ribera Alta compten amb una superfície forestal total de més de 51.000 hectàrees. Aquests massa forestal, segons ha assenyalat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, durant la jornada celebrada a Llutxent, “constitueixen uns recursos naturals que hem de gestionar de manera sostenible per fer les nostres muntanyes més resilients, i també per a impulsar formes d’economia circular que els aprofite”.

La localitat de la Vall d’Albaida ha acollit una nova sessió del cicle ‘Gestió forestal sostenible com a motor de l’economia rural’ que desenvolupa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València. El diputat Josep Bort i l’alcalde del municipi, Pep Estornell, han obert la jornada que s’ha celebrat al monestir del Corpus Christi i a la que han assistit també representants municipals, civils i empresarials de les tres comarques.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha explicat durant l’apertura de la jornada que “quan arribàrem a la Diputació, vàrem veure que la gestió forestal sostenible no estava en l’agenda política dels municipis”. “Era evident —ha continuat Bort— que havíem de fer una sessió ací a Llutxent, pel gran incendi que va patir, i també perquè és una zona que ofereix tota una sèrie d’oportunitats en l’àmbit de gestió forestal sostenible”.

“L’objectiu d’aquestes jornades —ha afegit el diputat— és donar a conèixer als governs locals, tècnics i associacions, a tots els actors que participen de la gestió de l’entorn i la foresta, una sèrie de mecanismes i visions per poder aprofitar els recursos naturals que tenim, que produeixen les nostres muntanyes”. “Hem de tindre en compte que, d’igual manera que per a adaptar-nos als efectes del canvi climàtic i mitigar-lo hem de fer ciutats més resilients i resistents, també les nostres muntanyes ho han de ser”, ha puntualitzat.

L’alcalde de Llutxent, Pep Estornell, ha recordat per la seua banda que “aquest assumpte de la gestió forestal és un tema molt important per a nosaltres, especialment després del gran colp que hem sofert este estiu amb l’incendi de les nostres muntanyes”. “Aquestes sessions —ha assenyalat Estornell— i la planificació forestal sostenible són molt importants, perquè aquesta forma de gestionar els recursos forestals permet filar la vessant ecològica, econòmica i sociocultural de la gestió municipal per a donar més vida i futur als nostres pobles”.

El programa de la jornada ha inclòs una ponència sobre la situació actual dels ecosistemes agroforestals valencians, una segona part que ha abordat la gestió forestal des de l’òptica econòmica, social i mediambiental, i una tercera mesa participativa sobre el paper de les administracions públiques en matèria de gestió forestal i experiències municipals.

A més, s’han explicat les ajudes que ha destinat la Diputació de València a través del Programa de Gestió Forestal Sostenible de 2017 i 2018, amb 3,5 milions d’euros de pressupost totals. La comarca de la Vall d’Albaida, que compta amb una superfície forestal total de 14.827 hectàrees, ha percebut en 2017 149.385 euros d’aquest pla. La Safor, amb 11.408 hectàrees, ha rebut 68.227 euros, i a la Ribera Alta, que posseix 25.232 hectàrees de superfície forestal, s’han destinat 101.176 euros del pla provincial d’inversió forestal sostenible.

El cicle de gestió forestal sostenible

Les jornades del cicle ‘Gestió forestal sostenible com a motor de l’economia rural’ són un espai per a l’anàlisi de la situació actual del sector forestal a les comarques de València i les seues potencialitats. Les sessions també aborden el paper que tenen la societat civil i les empreses en la dinamització i gestió d’aquests recursos, a més de presentar les distintes línies d’ajudes municipals de la Diputació per a la gestió forestal sostenible, la millora d’aquests ecosistemes i la protecció contra incendis forestals.

Els encontres d’aquest cicle formatiu i divulgatiu estan dirigits als responsables i tècnics municipals, així com als col·lectius civils interessats i tota la ciutadania. Les sessions continuaran el proper 9 de gener a La Font de la Figuera i conclouran el 16 de gener al municipi de Serra.