El Museu Valencià de la Il.lustració i de la Modernitat (MuVIM), que depén de l’àrea de Cultura de la Diputació de València, ha aconseguit, un any més, satisfer les expectatives, interessos i curiositats dels ciutadans. De nou ha augmentat les seues xifres de visitants i ha tancat 2018 amb 213.500 visitants, quasi 5.000 més que en 2017, que va acabar amb 208.812.

El museu dirigit per Rafael Company ha anat construint una identitat que s’assenta en el propòsit de donar a conéixer les idees i valors que han fet possible el món modern i, això, amb una aposta museogràfica i comunicativa sorprenent en moltes ocasions. En definitiva, un museu diferent que no vol deixar indiferent a ningú. Alguna cosa que ha calat en la societat, ja que el museu és una referència ineludible en el panorama cultural de la ciutat.

Les dues exposicions que es van centrar en l’univers del còmic dins i fora d’Espanya; el record i memòria de les rapades durant el franquisme; la proposta de dibuixos japonesos de Hiroshige (que també va incloure la cèlebre “Ona” de Hukosai); el debat ètic i estètic plantejat per “Bellesa i joventut”; els “Refugis” preciosistes de Tetê de Alencar; o la nova mirada al que va succeir durant la riuada que va assolar València fa 60 anys, han cridat l’atenció dels valencians, que no han volgut perdre’s l’oportunitat de gaudir les propostes esmentades. A més, a la fi d’any va començar l’exhibició del cicle expositiu “Mare dels Desemparats”, que constitueix una de les apostes més elaborades de la història del museu i compte en el seu si amb un patrimoni artístic i històric de primera magnitud.

Però el MuVIM no és només exposicions temporals. La recuperació de la maqueta que recrea la València del pla del Pare Tosca, així com l’exposició permanent “L’aventura del pensament”, constitueixen dos dels majors reclams per a la ciutadania. En efecte, molts són els col·lectius que dediquen hores a examinar la maqueta que, a la fi de 2016, la nova direcció va rescatar per al museu.

D’altra banda, la permanent ha rebut més de 18.000 visitants en 2018. Aquesta exposició, enterament dedicada a explicar aquelles idees que van canviar no solament el món, sinó també la nostra forma de viure i veure la vida, continua sent un dels pilars fonamentals del MuVIM.

Milers d’escolars, associacions i particulars reserven amb moltíssima antelació la possibilitat d’accedir a alguns de les seues passades. Són centres i col·lectius de totes les parts de València, Comunitat Valenciana, Espanya i, fins i tot, França i Itàlia. Hui dia, i des de fa ja tres mesos, “L’aventura del pensament”, recentment ampliada, està plena, sense disponibilitat de passades, fins a mitjan juny.

Un altre dels grans pilars del MuVIM és la seua gran oferta d’activitats. Tallers infantils, per a adults i per a grups amb necessitats específiques; conferències i taules redones; cicles de cinema; i els concerts de música clàssica, que s’han convertit en tot un referent fins al punt d’esgotar totes les entrades disponibles de cadascun dels esdeveniments en menys d’una hora.

També cal destacar la labor que el museu realitza en la defensa de la dona. El MuVIM dedica un espai en exclusiva i de forma permanent a les dones artistes: el Vitrall de l’Hall del museu dóna veu i exhibeix de forma continuada l’obra d’art d’una dona destacada, i aquesta instal·lació artística va canviant cada Dia de la Dona i cada Dia Contra la Violència de Gènere, és a dir, dues vegades a l’any.