El Museu de Prehistòria de València, depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació, organitza el dimecres, 30 de gener, a les 19 hores a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Museístic la Beneficència, la conferència ‘Museos y restos delicados: problemas de gestión, saber científico e identidad comunitaria’, impartida pel Doctor Jesús Bustamante, Científic Titular del Institut d’Història del Consell Superior d’Investigacions Científiques.

La conferència s’articularà en tres parts. Primer, versarà sobre allò que els museus guarden, dibuixant un panorama sobre els distints tipus i significació del que el Consell Internacional de Museus (ICOM), denomina “restes delicades”, conservades als museus de dos continents. Segon, tractarà els canvis produïts en els museus antropològics d’Europa i Estats Units durant els últims trenta anys, analitzant el panorama general i els factors als que respon. Per acabar, Jesús Bustamante abordarà l’evolució de la legislació i la sensibilitat en matèria de “restes delicades”, repassant les fites legals.

La línia d’investigació principal de Jesús Bustamante passa per l’estudi de les fonts colonials sobre les societats indígenes americanes, especialment les relatives al Mèxic central de llengua nàhuatl. En els darrers deu anys, ha desenvolupat diversos projectes d’investigació entres els quals destaquen ‘Museus, memòria i antropologia: Amèrica i altres espais de colonització’. O ‘Ciència i política davant les poblacions humanes. Europa i América, segles XIX i XX’.

Aquesta conferència s’emmarca dins del cicle de conferències ‘Parlant de… caps tallats. Símbols de poder’, que el Museu de Prehistòria de València du a terme, i es suma a la conferència ‘Els caps passen pel laboratori’ que el Museu va organitzar el passat novembre dintre del mateix cicle.