El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, i els membres que conformen el consorci del projecte Life Recypack han mantés una reunió tècnica de seguiment i avaluació a les dependències de la Diputació de València. La institució provincial, com a soci d’aquest projecte europeu d’economia circular i valorització dels residus plàstics comercials, ha acollit l’encontre en el que també ha participat David Peña, assessor tècnic de la Unió Europea que col·labora en aquesta iniciativa.

L’objectiu del model de reciclatge selectiu Life Recypack és que els residus plàstics comercials es tracten adequadament, s’incorporen a la cadena d’economia circular i es transformen de nou en matèria primera.  Al municipi de Llíria, a la comarca del Camp de Túria, es desenvolupa una activitat pilot de recollida de residus plàstics comercials porta a porta a 150 comerços del municipi.

A través d’aquesta iniciativa, els residus són transformats en matèria primera per a la fabricació de mobiliari urbà, nous embalatges o palets plàstics per al transport de mercaderies. Llíria constitueix, a més, la primera parada d’un projecte que té com objectiu extrapolar aquest model de gestió de les deixalles plàstiques comercials a 250 ciutats europees.

Les entitats que participen en Life Recypack són, a més de la Diputació, l’Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS), encarregat de coordinar el projecte; l’Associació Valenciana d’empreses del plàstic (AVEP) l’empresa valenciana Comelsa (Comercializadora Electrodomésticos, SA); la consultoria mediambiental centrada en gestió de residus RCS (Recycling, Consulting and Services, SL); l’empresa hongaresa especialitzada en gestió i valoració de residus ReMat (Remat Recycling Material); i la universitat italiana Scuola Superiore di Studi Universitari e di Perfezionamento Sant’Anna.

Life Recypack: economia circular amb els residus comercials

Els actuals models de gestió de residus no estan adaptats als que es produeixen durant l’activitat comercial i que s’estima que representen el 21 % del total de residus urbans generats. Aquesta deficiència en la gestió provoca que es perden matèries primeres, la saturació dels contenidors, l’abandonament d’aquests residus a la via pública, així com problemes en el funcionament de les plantes de tractament i vessaments il·legals.

L’adequada gestió del plàstic comercial pot constituir una solució innovadora que comporte la finalització de considerar aquests materials com a residus. Això permetria l’obtenció de matèries primeres de segona generació, a més de la reducció en el consum de recursos naturals.

Aquest és el problema mediambiental al que es dirigeix el projecte Life Recypack en el que col·labora la Diputació i on s’emmarca la iniciativa pilot de Llíria per a la recollida de plàstic comercial, polietilè (PE) i poliestirè expandit (EPS), i augmentar el seu reciclatge.

En el marc d’aquest projecte s’han detectat quatre grans generadors d’aquests residus: les grans superfícies, els comerços urbans, les cadenes de distribució i els instal·ladors PYMES. Aquests són els actors sobre els que es va a treballar des de Life Recypack per a intentar desenvolupar nous models de gestió dels residus plàstics.

La Comissió Europea, en el marc del programa europeu LIFE Medi Ambient, ha seleccionat el projecte RECYPACK per al seu cofinançament i li ha atorgant un pressupost de 984.466 euros, dels quals el 57 % serà l’aportació de la CE, fins a un màxim de 566. 323 euros, per als 30 mesos d’execució del projecte, que començarà l’1/10/2017 i durarà fins al 31/03/2020.