La mobilitat i la gestió intel·ligent de recusos com l’aigua i l’energia han estat al centre de la VI jornada sobre Ciutats Segures, Sostenibles i Intel·ligents que organitzen la Universitat Politècnica de València en col·laboració amb el Col·legi Oficial d’Enginyers de Telecomunicacions de la Comunitat Valenciana. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha afirmat durant la inauguració de la sessió que “la sostenibilitat de les nostres ciutats també passa necessàriament per considerar la sostenibilitat social dels seus ciutadans i ciutadanes”.

L’apertura d’aquesta sessió ha estat a càrrec del diputat Josep Bort, del director de Coordinació de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Eugeni de Manuel, i del professor i coordinador de la jornada, Antonio Reig. Durant la seua intervenció, Josep Bort, ha centrat l’atenció en que “al 2015, quasi tots els països del món signaren els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, que es dirigeixen a la sostenibilitat tant ambiental com social i econòmica”. “Pot haver ciutats intel·ligents quan una part important i creixent dels seus ciutadans no poden menjar el que necessiten, com indiquen les últimes dades?”, ha plantejat el diputat.

“No podem oblidar que la sostenibilitat no és només ambiental o econòmica, també és social”, ha subratllat Josep Bort. “En aquest sentit, als debats que realitzem al voltant de la tecnologia i dels seus avanços, no es pot perdre de vista que la tecnologia i la seua implantació mai són neutrals”, ha continuat el diputat, “i hem d’afavorir la democràcia des de la tecnologia, perquè aquesta avança ràpida, i els problemes també”.

El diputat de Modernització, Iván Martí, ha explicat per la seua banda que “la Diputació desenvolupa un projecte per a l’impuls de les ciutats i les tecnologies intel·ligents a les comarques de València, que hem anomenat ‘territori intel·ligent’”. “L’objectiu fonamental és expandir aquestes ferramentes que fins ara es trobaven a les grans ciutats a qualsevol municipi del nostre territori”, ha indicat Martí.

La sisena edició d’aquest encontre sobre sostenibilitat, seguretat i tecnologies intel·ligents a les ciutats ha congregat a diversos especialistes d’empreses, associacions i institucions a la Ciutat Politècnica de la Innovació. El programa de la sessió ha inclòs quatre conferències al voltant d’aspectes com la gestió intel·ligent de l’aigua o la mobilitat elèctrica i l’autoconsum, i tres taules rodones en que s’ha debatut sobre la digitalització de l’energia, la mobilitat a les ciutats intel·ligents i la qualitat de vida en edificis i ciutats.