El consistori de Vilamarxant ha condicionat i millorat l’entorn del paratge natural ‘Les Rodanes’, situat al terme municipal de la localitat del Camp de Túria, per tal de promoure el seu ús com a espai didàctic i d’oci. El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat aquest paratge acompanyat per l’alcalde del municipi, Jesús Montesinos, per a conèixer els detalls de les obres.

 

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha assenyalat durant la visita que “hem de mirar el nostre territori amb les lents de la sostenibilitat i hem de posar en valor tot allò que ens singularitza. I en aquest sentit, els ajuntament que cuiden els seus recursos naturals, mostren una clara visió de present i de futur”. Bort, a més, ha subratllat que “la resiliència dels nostres pobles passa necessàriament per tornar a apropar-nos a la natura i viure en harmonia amb aquesta”.

 

Les obres de condicionament als indrets de Les Rodanes s’han realitzat a les instal·lacions del nou centre didàctic que ha habilitat l’ajuntament de Vilamarxant amb la remodelació d’un antic corral de ramat. Aquestes han inclòs la construcció d’una escalera d’accés a la cuina de l’alberg, la finalització de la pèrgola del pati central i l’adequació de l’aparcament.

 

El projecte s’ha realitzat a través del Programa de Paratges Naturals Municipals que desenvolupa l’àrea de Medi Ambient de la institució provincial. Les obres han tingut un cost total de 29.947,50 euros, dels que la Diputació ha sufragat el 85% amb 25.455,37 euros, i el consistori el 15% restant amb 4.492,13 euros més.

 

Les actuacions han permés també la integració paisatgística de l’accés al centre didàctic i a l’alberg, i la de l’espai que ocupen la depuradora d’aigües i els dipòsits. A més, s’han impermeabilitzat l’interior dels dipòsits d’aigua per a l’extinció d’incendis, s’han retirat els arbres morts per la plaga de “Tomicus” i s’han creat diverses feixines en les àrees de màxima pendent.

 

Aquestes obres i millores contribueixen a la millora d’un paratge natural que compta amb un elevat valor per la seua singularitat litològica i la presència de litologies silícies de gresos del període triàsic, que tenen una presència escassa a la resta de la Comunitat Valenciana. L’entorn de ‘Les Rodanes’ també alberga un elevat nombre d’espècies vegetals amb un total de 170 taxons.

 

Amb aquestes actuacions també es redueixen els efectes de l’erosió per escorrentia, es millora la mobilitat dins del paratge i la seua biodiversitat. A més, el condicionament permet modificar el model de combustible des del punt de vista de l’extinció d’incendis forestals i reduir el risc d’accidents.