La revista ‘Quites’ torna a eixir pels cataus de la impremta 27 anys després. El MuVIM va acollir aquest dimarts el renàixer d’un projecte cultural que aposta per l’alta literatura i la il·lustració per a oferir una visió cosmopolita del món dels bous. ‘Quites’ edita el seu número 10 en ple segle XXI, “amb la mateixa sobrietat i idèntic enfocament en el pla intel·lectual”, explica el seu director, el periodista Salva Ferrer.

Ferrer agraeix “el treball, la voluntat i també la valentia” de la Diputació de València i la Generalitat “per a acabar amb un quart de segle d’ostracisme d’un projecte que protegeix un tresor cultural d’aquest país de la mà d’escriptors, professors universitaris, artistes, filòsofs i humanistes”. El director de ‘Quites’ va estar acompanyat en la presentació pel mestre alacantí Luis Francisco Esplá, el Premi Nacional de Poesia Carlos Marzal i la professora de Periodisme en la Universitat de Murcia Mª Verónica de Haro, col·laboradors en aquest desé lliurament de la revista.

Un exemplar en què han participat també el músic i compositor argentí Andrés Calamaro; el Premi Nacional de Poesia i de les Lletres Espanyoles i membre de la RAE, Francisco Brines; el filòsof parisenc Francis Wolff; el catedràtic de la Universitat de València i de la Georgetown University de Washington Jordi Garcés; i el periodista i poeta Antonio Lucas.

Alta literatura

L’escriptor i poeta Carlos Marzal, un dels directors de la publicació en la seua etapa daurada dels anys 80 i 90, considera que “és una gran notícia per al món de la cultura en general, de l’art i la literatura el retorn de ‘Quites’, perquè acosta a l’aficionat il·lustrat una visió més profunda del món dels bous, utilitzant l’alta literatura”. Marzal creu que aquest nou lliurament, que arriba un quart de segle després, “és una dignísima hereua d’aqueixa revista que es va entregar a la tradició de la cultura taurina”.

Per part seua, Luis Francisco Esplá, toreador i pintor, es va mostrar molt emocionat en haver-se embarcat en un projecte que tenia idealitzat de la seua etapa en els ruedos. Esplá, autor de la il·lustració de la portada d’aquest primer lliurament de Quites en el segle XXI, considera que “la literatura contraresta a les noves tecnologies que atempten contra les idealitzacions de les quals viu l’aficionat als bous”. El mestre alacantí continuarà col·laborant en un projecte que “ha de transcendir els límits del nostre àmbit geogràfic i envair el cosmos taurí”.

En opinió del Medalla d’Or de les Belles arts en 2009, “si té una cosa ‘Quites’ és la frescor, la falta de pretensions i un fonament totalment estètic, la qual cosa permet vertebrar el toreig donant-li les connotacions culturals que mereix, abstraure’l del substrat de caspa al qual a vegades ens tenen sotmesos i oferir una visió molt més profunda dels bous més enllà del cercle màgic”.

També va prendre la paraula durant la presentació la professora Mª Verónica de Haro, qui va destacar de la publicació la seua capacitat per a “transcendir l’actualitat sense pretendre immortalitzar-la al moment”. La professora d’Història del Periodisme creu que aquest tipus de projectes són “molt necessaris per a la tauromàquia malgrat que precisament València és terra de grans publicacions taurines com a ‘Aplausos’”.

A l’acte del MuVIM van assistir el president de la Diputació, Toni Gaspar, el director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de València, Ramón Vilar, el director del centre d’Assumptes Taurins de la Diputació, Toni Gázquez, un dels grans impulsors del renàixer de ‘Quites’, l’equip directiu del museu, amb el seu director Rafael Company al capdavant, i representants del món de la cultura i el toreig.