L’àrea de Cultura de la Diputació de València organitza una sèrie de classes magistrals impartides per Mercedes Padilla, la primera dona directora d’orquestra a Espanya, en el marc del 43é Certamen de Bandes. Aquestes jornades formatives, que se celebraran del 13 al 15 de maig, tenen un aforament de 50 alumnes, amb l’objectiu d’aconseguir unes condicions òptimes d’aprenentatge, i seran de caràcter gratuït prèvia inscripció, fins al 30 d’abril, a través d’un correu electrònic al servei de Cultura de la Diputació ([email protected]). En finalitzar el curs, els i les alumnes rebran un certificat d’assistència.

L’àrea de Cultura atén així les nombroses peticions dels i les professionals del món de les bandes de música dirigides a reforçar el Certamen de Bandes de la Diputació de València. En primer lloc, aquesta activitat formativa reforça el Certamen com a punt d’encontre professional, d’intercanvi i d’aprenentatge. En segon lloc, com a espai professional des d’on atendre millor la diversitat, equilibrar la presència entre dones i homes i visibilitzar el paper de les dones en el món de la música, generant i donant a conéixer importants referents femenins, com ara Mercedes Padilla.

Un doble objectiu que encarna a la perfecció Mercedes Padilla i les classes magistrals que impartirà en València sobre Tècnica de Direcció i Composició Musical. Aquestes jornades tindran lloc al Centre Cultural La Beneficència i estaran centrades a aprofundir en la tècnica de direcció i composició mitjançant solucions necessàries per a un repertori constituït per obres de Mozart, Beethoven, Brahms, Checa i David Penadés-Fasanar. Una oportunitat única d’estar en contacte amb una excel·lent professional de destacada preparació tècnica, soltesa estètica, musicalitat exigent, precisió i expressivitat gestual.

Mercedes Padilla ha estat professora, des de 1976, del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid i ha exercit la docència en la càtedra ‘Contrapunt i Fugida’ i, des de 2006, en la càtedra de ‘Direcció d’ Orquesta’. En 1984 va fundar l’Orquesta de Cámara Villa de Madrid i, des de la seua presentació al Teatre Real, ha desenvolupat una intensa activitat de concerts al capdavant d’aquesta orquestra i d’algunes de les més importants orquestres del país. També és diplomada en Estudis Avançats per la Universitat SEK i doctora per la IE University, i ha guanyat nombrosos premis, com ara els d’Harmonia i Composició del Real Conservatorio de Música de Madrid, el Premi Nacional Comúsica i el del Consejo de la Mujer de Majadahonda.