• L’àrea de Medi Ambient, al costat de la Societat Espanyola d’Ornitologia inicien la campanya de sensibilització per diferents platges que abasten des de Sagunt fins a Oliva
  • L’objectiu se centra en posar en valor la riquesa que amaguen les nostres platges i les seues dunes més enllà de l’ús turístic

29/06/2021

Les platges i les dunes han sigut un dels hàbitats naturals més alterats i degradats durant l’últim segle, principalment pel desenvolupament urbanístic, la presència i abundància de vegetació exòtica invasora, plàstics i altres residus sòlids urbans, i el desenvolupament d’un intens ús públic. Tot això reduix notablement i posa en risc un dels seus papers més importants: mitigar els efectes del canvi climàtic i esmorteir fenòmens meteorològics extrems com els temporals i les inundacions. Així mateix, el corriol camanegre, un ocell indicador de la bona conservació de les platges, ha patit en els últims 30 anys un descens de la seua població del 70%, sent inclòs des de 2013 en el Catàleg Valencià de Fauna Protegida com a “Vulnerable”, figura prèvia a trobar-se “En Perill d’Extinció”.

Des d’abril, l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i SEO/BirdLife estan desenvolupant el projecte “Renaturalització de platges i millora d’hàbitat del corriol camanegre a la província de València”, en el qual es realitzen accions de seguiment de l’espècie, accions de conservació i millora d’hàbitat, i una campanya de sensibilització en un total d’11 platges diferents pertanyents als municipis de Sagunt, Alboraia, Meliana, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Daimús, Piles i Oliva.

El passat 25 de juny va donar inici la campanya de sensibilització amb una primera activitat a la platja de Meliana, baix el nom “El corriol camanegre i la seua llar”. Al llarg de l’estiu s’organitzaran xarrades divulgatives i trobades a peu de platja en tots els municipis implicats per a sensibilitzar i conscienciar als seus usuaris de les amenaces que presenta este ecosistema i de les bones pràctiques que hem de realitzar quan visitem la llar del corriol. A més, la campanya comptarà amb cartelleria en platges i amb materials divulgatius que es difondran a través de les xarxes socials d’ambdues entitats i dels 8 ajuntaments participants. Una campanya que incidirà en les bones pràctiques per a conservar les nostres platges i compartir un hàbitat del qual totes i tots podem gaudir al mateix temps.

Les següents xarrades a peu de platja seran a Tavernes de la Valldigna i Gandia el 3 i 9 de juliol, respectivament. Tota la programació d’estes xarrades divulgatives i trobades a peu de platja es difondrà a través de les xarxes socials de Medi Ambient de la Diputació de València, SEO/BirdLife i dels 8 ajuntament implicats. Malgrat la millora de la situació sanitària, les places d’assistència són limitades i els interessats hauran de posar-se en contacte amb SEO/BirdLife a través del correo [email protected] per a conéixer al corriol, les dunes i el paper fonamental de les platges.