- Des del passat 26 de gener ha visitat 32 municipis i segons explica la vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, l’Observatori En Ruta ‘continuarà fent activitats per aquelles escoles d’estiu, campaments urbans, associacions o ajuntaments que ho sol·liciten’
04/07/2022
L’Observatori En Ruta és un servei d’educació ambiental impulsat per l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i la Fundació València Clima i Energia de l’Ajuntament de València, i des de la seua posada en marxa el passat 26 de gener i fins al mes de maig, ha fet 156 activitats a 32 municipis.
“L’Observatori En Ruta es va presentar al CEIP El Campés de la Pobla de Vallbona i des d’aleshores està realitzant activitats sobre canvi climàtic, estalvi energètic, reducció de residus i reutilització, i consum responsable. De moment hem arribat a 10 comarques, atenent un total de 3281 persones en formats molt diversos: al carrer, en escoles i instituts, en fires o en centres cívics”, ha destacat la vicepresidenta de la Diputació i responsable de l’àrea de Medi Ambient, Maria Josep Amigó. Estes activitats s’actualitzen constantment i s’adapten a les realitats socioambientals i educatives de cada sol·licitud.
Per la seua part, el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Energètica de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramón, ha mostrat la seua satisfacció pel fet que “un equipament d’educació ambiental punter a tot l’Estat, com l’Observatori del Canvi Climàtic, puga arribar ara a tota la província de València, gràcies a la col·laboració amb la Diputació de València”. L’Observatori del Canvi Climàtic es posà en marxa en 2012, pel que “després de deu anys de funcionament, és el moment de transmetre i compartir tot l’aprenentatge acumulat sobre com comunicar l’emergència climàtica”. Així mateix, ha subratllat que “l’educació ambiental és un pilar fonamental per a la transició ecològica, cosa que a València tenim molt present amb les Mission i el repte de ser una ciutat climàticament neutra al 2030, un objectiu que només es podrà aconseguir amb una ciutadania conscienciada i informada”.
A banda de visitar centres educatius, l’Observatori ha participat en fires, trobades i mercats mitjançant la instal·lació d’un estand acompanyat d’elements expositius per tal d’informar sobre conceptes bàsics del canvi climàtic i sensibilitzar sobre la importància de les accions tant col·lectives com individuals per a la seua mitigació.
De fet, durant els darrers mesos ha estat a la Mostra Tasta la Font 3.0 de la Font de la Figuera, la VIII Fira del Comerç i Gastronòmica de Benigànim, la I Biofira de Tavernes de la Valldigna, la VI Marxa d’Escoles per l’Horta a Meliana o la Fira Dinàmica d’Albalat dels Sorells, entre d’altres.
Educació ambiental també a l’estiu
El servei itinerant ofereix una àmplia oferta educativa. Alguns d’aquests tallers són “La ruleta dels aliments”, “Les teues decisions compten” o “Els vampirs de l’energia”, així com les exposicions “Adaptació, l’altra lluita contra el canvi climàtic” i “Emergència climàtica: fets i dades”, que es cedeixen temporalment.
A més, s’ha tematitzat el cotxe que s’utilitza per als desplaçaments,capaç d’arribar en mode elèctric a gran part de les comarques; s’ha dissenyat una maleta pedagògica que inclou materials i recursos didàctics com experiments per conéixer la dinàmica del canvi climàtic i les accions d’adaptació i de mitigació; com també un formulari de compromisos que servirà per a generar una escultura col·laborativa de compromisos front al canvi climàtic.
Com explica Maria Josep Amigó, “l’educació ambiental ens ajuda a replantejar-nos la manera en què vivim en l’actualitat. Ha de ser constant i adreçar-se a totes les edats, especialment als adults: una associació veïnal, un club esportiu, una comissió fallera, jubilats i pensionistes… Per això, en una crisi climàtica i en un planeta amb recursos finits, la necessitem més que mai”.
Amb l’arribada de la calor, l’Observatori s’adapta a escoles d’estiu, campaments urbans, fires o trobades, ja que la lluita contra el canvi climàtic no entén de vacances. Per tant, aquells ajuntaments, entitats o associacions que desitgen incorporar aquests recursos educatius gratuïts a la seua programació estiuenca, poden sol·licitar la visita de l’Observatori a través de l’adreça electrònica [email protected]o als telèfons 677 629 888 / 678 955 419.