• “La trobada pretén ser una mostra viva de la varietat i riquesa de les nostres festes i tradicions”, destaca el diputat de Cultura, Xavier Rius

28/07/2022

Dissabte, 30 de juliol, se celebrarà a Ontinyent l’acte central de les trobades D’Arrel que organitza el Servei de Cultura de la Diputació de València, en la que serà una gran exhibició de músiques, balls, folklore i festes valencianes. La trobada arrancarà, amb tres cercaviles, des de les places de la Concepció, Sant Doménec i Major, per acabar en la plaça de la Coronació amb una selecció d’actuacions de totes les entitats participants en la trobada.

Sobre les trobades D’Arrel, el diputat de Cultura, Xavier Rius, ha volgut destacar que enguany han tingut una “programació molt ambiciosa, amb un acte principal que es durà a terme a Ontinyent, i amb un ventall amplíssim d’entitats participants i d’expressions culturals de les nostres comarques. A més, hem volgut que este acte se sume a les celebracions del 40 aniversari de l’Estatut d’Autonomia”.

El coordinador artístic de la cercavila, Alejandro Blai, explica que “la peculiaritat d’este esdeveniment és la fusió entre la mostra estàtica i la mateixa desfilada, i pretén combinar i fusionar diferents aspectes de música, dansa i rituals de les nostres comarques”. D’una banda, i a manera de desfilada es realitzarà un itinerari, mentre que en diferents llocs se celebraran actuacions estàtiques que consistiran en una mostra de les nostres costums, música, rituals i tradicions. En finalitzar les actuacions aniran incorporant-se les entitats a la desfilada, segons l’itinerari programat, per a concloure tots en la plaça de la Coronació.

Allí actuaran des de grups de trompetes naturals, grups de dansa, danses rituals, grups de música antiga i menestrils, colles de tabal i dolçaina, gegants, cabuts, moros, cristians i societats musicals. Entre el ventall d’entitats participants tenim manifestacions de música antiga com el Trio Duna, Vent Mediterrani, Sacsons i els Menestrils d’Ontinyent. També les actuacions de La Regalada, Septet la Xafigà, Els grups de danses d’Ontinyent, els Tornejants d’Algemesí, la Muixeranga de Xàtiva, Cantares Viejos i Gegants i cabuts d’Ontinyent. Tampoc no faltaran diverses colles de dolçainers, entre d’altres, Tabalaina, El Raval, El Regall o el grup de la mateixa Federació Valenciana de Dolçainers i tabaleters i una selecció de músics de les diferents bandes de música d’Ontinyent.

A més, dissabte 30 de matí se celebrarà en la plaça de la Concepció una fira artesana de Moros i Cristians, i en la cercavila de la vesprada participaran dos esquadres, una mora i una cristiana, amb els estendards. Finalment, se celebrarà un concert de Blaumut a l’aparcament de la Sala Gomis, una formació musical que combina amb èxit el folk-pop, la música clàssica i la cançó d’autor.

Totes estes actuacions, segons ha manifestat el diputat de Cultura, Xavier Rius, “tenen com a principal objectiu donar a conéixer a la societat la nostra riquesa cultural musical i patrimonial”. A més, les trobades d’Arrel, com ha manifestat Rius, “tenen la voluntat fer poble i fer comarca, d’omplir els carrers i places de les nostres tradicions festives, i fer-ho amb la nostra música i balls com a protagonistes principals”.

Per poder dur a terme l’activitat, l’Àrea de Cultura de la Diputació de València s’ha organitzat en col·laboració amb l’Ajuntament d’Ontinyent.

L’acte comptarà amb la presència d’alcaldies, autoritats comarcals, autonòmiques i de l’àmbit cultural com Abel Guarinos, director de l’Institut Valencià de Cultura, i José Ramon Peinado, president de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana i, en tant que acte que se suma a les celebracions del 40 aniversari de l’Estatut d’Autonomia, amb la presència de Rosa Pérez Garijo, consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.