- La segona edició del certamen, que complementa els Premis Iturbi de la Diputació, amplia els seus escenaris de la ciutat de València a sis comarques, així com a Roma i Toulouse
- La diputada Glòria Tello i el director artístic, Justo Romero, destaquen les novetats d’una “cita pianística expansiva i creixent” que tindrà lloc del 28 d’octubre al 4 de novembre
12/09/2022
La segona edició del Festival de Piano Iturbi se celebrarà en diferents escenaris de la ciutat de València; als municipis d’Ayora, Chiva, Gandia, Llíria, Sagunt i Xàtiva; i en urbs europees com Roma i Toulouse, la qual cosa suposarà “un fiançament del festival en el qual es conjumina el caràcter municipalista de la Diputació i l’internacional del certamen”, ha explicat la diputada delegada del Premi Iturbi, Glòria Tello.
El festival se celebrarà entre el 28 d’octubre i el 4 de novembre, i pretén ser una “festa del piano” marcada per l’excel·lència i la memòria de José Iturbi, l’universal concertista valencià, mort a Los Angeles, als Estats Units, en 1980. D’ambdós extrems de la programació, esta nova edició reivindica la seua vocació plurinacional i la decidida obstinació de convertir-se en reflex de l’univers pianístic internacional.
Esta segona edició, sota la direcció artística de Justo Romero, suposa la consolidació d’un festival que va començar en 2020 com a equilibri del bianual Premi de Piano Iturbi. Són protagonistes de la programació, juntament amb Maria João Pires i Josep Colom, els russos Yulianna Avdeeva i Alexéi Sichev, el madrileny Luis Fernando Pérez, el guipuscoà Carlos Apellániz i els valencians Claudio Carbó, María Linares, Carles Marín, Óscar Oliver i Xavier Torres, juntament amb el clavecinista Diego Ares i el fortepianista Antonio Simón, entre altres.
Novetats: ‘Les lògiques exquisides’
Els continguts dels concerts apareixen replets de novetats, contemporaneïtat i fust pianístic, i tracen un recorregut meticulós a través de l’evolució del teclat, des del Concert per a quatre teclats i cordes de Bach fins a l’actualitat. L’edició inclou l’estrena absoluta d’un Quintet amb piano nascut per encàrrec exprés del Festival al compositor valencià Francisco Coll, titulat Les lògiques exquisides, que s’escoltarà el 29 d’octubre al Centre Cultural La Beneficència, interpretat per un conjunt d’instrumentistes en el qual la part pianística serà defensada pel madrileny Luis Fernando Pérez, un dels virtuosos espanyols de major rang internacional.
“El nom d’Iturbi, la tradició pianística de València, i la seua projecció musical i cultural reclamen esta ambició de fer créixer el festival fins a convertir-lo en imprescindible punt de trobada de pianistes i melòmans”, assenyala Glòria Tello, qui recorda que l’èxit de la primera edició “ens ha marcat la senda i rumb de l’excel·lència, el rigor i la universalitat com a banderes d’una cita que pretén ser aparador comunicant entre l’univers internacional del piano –del qual tant sabia Iturbi– i el cabalós magma pianístic i per a tecla, que des dels temps del gran Cabanilles a José Iturbi ha generat la Comunitat Valenciana”.
El director artístic, Justo Romero, ha definit la cita pianística com a “expansiva i creixent, obstinada a oferir una perspectiva detallada, amena i plural de la realitat del piano i el seu univers inesgotable”, mentre que Josep Vidal, cap del Servei de Cultura de la Diputació, ha destacat que la present edició “portarà als concursants guanyadors de l’últim Concurs Internacional de Piano de València, Premi Iturbi, a diferents municipis valencians”, en un certamen que “obrirem i tancarem a Roma”.
El cicle de recitals compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, el Palau de la Música, l’Institut Valencià de Cultura a través de la Direcció Adjunta de la Música i Cultura Popular, la Real Academia de España a Roma adscrita al Ministeri d’Afers exteriors, el Palau de les Arts i el Festival Piano aux Jacobins.
Nou director artístic
Pacense, sevillà i valencià, Justo Romero (Badajoz, 1955) és una de les firmes més conegudes i reconegudes de la música espanyola. Ha sigut director tècnic de la Orquesta Bética Filarmónica (1978-1981) i de l’Orquestra de València (1995-1998); cofundador juntament amb Lorin Maazel, Zubin Mehta i Helga Schmidt de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana (2005-2007); assessor artístic del Festival Albéniz de Camprodon (1999-2007) i de l’Auditori d’Alacant (2011-2017), i Dramaturg del Palau de les Arts Reina Sofía de València (2005-2015).
El nou director del Festival Iturbi va ser redactor i crític musical. La seua bibliografia, que incidix particularment en l’univers del piano i de la música espanyola, comprén, entre altres, els llibres Sevilla en la ópera; Albéniz; El Gato Montés; Falla; Cristóbal Halffter, este silencio que escucho; Chopin. Raíces de futuro, i El piano 52+36. Ha realitzat conferències i dirigit seminaris en països i universitats d’Europa i Amèrica, i ha sigut comissari d’exposicions promogudes per institucions com les juntes de Andalucía i Extremadura, Ayuntamiento de Madrid, Generalitat Valenciana, Ministerio de Cultura y la Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales.