El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, ha presentat hui la nova producció expositiva del Museu Valencià d’Etnologia «Doctor Carsí, supose?», una mostra sorgida de la donació de María Londero, viuda del doctor, al museu de la Diputació de més de 800 peces reunides pel matrimoni durant el mig segle de treball com a metge de Mariano Carsí en el Congo.
En la trobada amb mitjans de comunicació, celebrada en la pròpia exposició, també han participat el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, el comissari de la mostra, Robert Martínez i la viuda del Doctor Carsí, María Londero.
Rius ha agraït María Londero la donació d’«aquest llegat tan rellevant». «És de justícia posar en valor el llegat d’un valencià molt especial, Mariano Carsí, el compromís humà del qual va ser mereixedor de condecoracions oficials i de l’admiració i respecte profund del poble congolés», ha destacat el diputat.
El llegat Carsí permet explorar diferents mirades de la quotidianitat congolesa, els seus conflictes, els seus costums i el seu pensament. Alguns dels objectes són regals que les mares congoleses van fer al doctor després de véncer-ne l’esterilitat, fins i tot en algunes ocasions, van arribar a batejar els seus fills amb el nom de Carsí, en honor del metge que els va facilitar la maternitat.
Així ho ha recordat la pròpia María Londero qui, emocionada, ha explicat que el principal objectiu de la donació és que romanga unida i puga ser descoberta pels ciutadans.
Una vida de pel·lícula
Segons el director del museu, Francesc Tamarit, «la biografia de Mariano Carsí és digna de ser novel·lada i després fer una pel·lícula, perquè té tots els ingredients d’una història sòlida: emoció, aventura i amor, però també compromís i molt treball».
Mariano Carsí (1927-2008), natural d’Alfara del Patriarca, va desenvolupar durant quasi mig segle el seu treball com a metge en hospitals i companyies mineres del país (entre 1958 i 2001) procurant millorar-ne les condicions sanitàries.
Després de la mort de Mariano Carsí, la seua dona Maria Londero, va donar fa cinc anys al Museu Valencià d’Etnologia tot aquest material que arriba a unes 800 peces de diferent tipus: llibres, malaquita, talles de fusta, retallades de premsa, quadres d’artistes locals, enregistraments i videos, objectes personals, i alguns objectes de caràcter cerimonial com a màscares, maces, arcs, o destrals.
Cinc anys de treball
El Museu Valencià d’Etnologia treballa des de fa cinc anys en la catalogació i estudi de l’ampli llegat Carsí, el primer resultat del qual és l’exposició de producció pròpia que hui s’obri al públic i romandrà en exhibició fins al 3 d’abril de 2016.
«Tot aquest material no és resultat d’un treball rigorós de creació d’una col·lecció, vista des d’un punt de vista patrimonial, sinó més aviat cert atresorament d’objectes que permeten explicar una història de vida, en aquest cas en un lloc singular i exòtic», ha explicat el comissari Robert Martínez.
En qualsevol cas, tal com ha advertit Martínez, aquesta recopilació també presenta un doble valor. «Des d’un punt de vista històric, ens acosta a un país-continent sumit en el procés de descolonització, que de forma periòdica es col·la l’actualitat d’occident; des d’una visió patrimonial, el material pot ser objecte d’estudis per part d’especialistes, que el museu des dels seus magatzems de fons situats a Bétera ofereix als interessats», ha ampliat el comissari de la mostra.
Articles de premsa, il·lustracions i croms
L’exposició mostra un bon nombre d’aquests objectes i imatges del treball del doctor Carsí a la República Democràtica del Congo durant els anys 60 i 70, així com la lectura que des d’Espanya se’n fa del treball, (i de la gent d’aquest país) mitjançant articles de premsa de l’època.
Una altra important faceta de la mostra és la interessant proposta gràfica dels materials i documents de la col·lecció: sèries d’imatges i decoracions africanes que ofereixen un gran nombre de possibilitats. Fruit d’aquest treball és la creació d’un col·leccionable de cromos-imatges que el visitant podrà adquirir quan faça la visita, accedint a la pàgina web del Museu o a la «microsite» generada a aquest efecte. Aquesta proposta de col·leccionable és l’element bàsic per a la realització d’un taller per a públic familiar, que s’impartirà els caps de setmana.
El desenvolupament del projecte d’il·lustracions ha sigut dirigit per Andrés Marín, il·lustrador del Museu Valencià d’Etnologia