La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó i el diputat de Cultura, Xavier Rius, han presentat hui, en roda de premsa, el nou director de la Institució Alfons el Magnànim, Vicent Flor Moreno, qui ha explicat les prioritats de la nova etapa de la IAM, entre les quals ha destacat convertir-la en un centre d’investigació que equilibre Humanitats i Ciències i que tinga el valencià com a llengua “destacada”. A la trobada amb mitjans de comunicació també ha acudit la vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra.
La vicepresidenta Maria Josep Amigó ha destacat el perfil professional de Vicent Flor, i els seus “16 anys com a gestor cultural en l’equip de Romà de la Calle” i ha assenyalat que, amb el seu nomenament, “tanquem el cercle iniciat amb la presentación dels nous directors de museus, Francesc Tamarit i Rafael Company, per a ficar a funcionar i posar en valor la cultura valenciana”.
La vicepresidenta de la Diputació i el diputat Xavier Rius han agraït la presència en l’acte de Mònica Oltra, “un suport inestimable per a la nova etapa de la IAM que comença amb Vicent Flor al capdavant”.
També han traslladat el seu condòl a la família del gestor cultural de la Universitat, Gonzalo Montiel, i han qualificat la seua pèrdua de “molt lamentable”.
Més pressupost en 2016: 635.000 euros
Xavier Rius ha iniciat la seua intervenció referint-se “en passat” a la IAM. “Va ser un referent del pensament, de la crítica i de la reflexió en la seua primera etapa com IVEI i el nostre repte ara és reforçar i recuperar el paradigma d’aquell institut com a guia del pensament de la societat valenciana”.
El diputat de Cultura ha parafrasejat Víctor Hugo al destacar que “per a eixir de la crisi no cal retallar fons en Cultura sinó duplicar-los”. En aquest sentit, Rius ha assenyalat que el pressupost de 2016, “no arriba a doblegar el de 2015, però quasi estem en aqueixa línia, perquè passem de 349.000 euros de l’exercici anterior als 635.000 euros per al pròxim any que aprovarem en el Ple de demà”.
Sobre el nou camí que inicia la IAM, el diputat ha assenyalat que “serà menys presidencialista, més horitzontal, participativa i grupal i amb un repte clar: la coordinació amb els Instituts d’Estudis Comarcals”. Rius ha mostrat la seua satisfacció per la designació de Vicent Flor i ha declarat que “personalment estic content, perquè ha sigut realitat, seguint un procés de selecció obert i transparent, un concurs públic de mèrits al que han optat 21 candidats”.
Agraïment i elogi als treballadors
El nou director de la IAM, Vicent Flor, ha agraït el seu nomenament al president Jorge Rodríguez, a la vicepresidenta i al diputat de Cultura i s’ha presentat com “un col·laborador lleial i entusiasta, però crític i exigent perquè la Institució Alfons el Magnànim té l’obligació de ser crítica, contribuir a la qualitat de vida dels cinc milions de valencians i enfortir la cultura democràtica i la societat civil valenciana”.
Flor ha elogiat els treballadors de l’antiga IVEI i també els actuals de la IAM, “que han mantingut el seu entusiasme i el seu rigor durant quasi mig any sense direcció”.
Quatre instituts d’estudi, recerca i edició
En la seua intervenció, ha desgranat les prioritats de la nova etapa. “La primera, i més important, és convertir-la en un centre d’investigació, amb la col·laboració de les universitats i centres d’investigadors i culturals valencians”. En aquest sentit, ha avançat que es passarà de les aules de Pensament, Estudis Clàssics, Arts i Història als següents quatre instituts: Institut d’Humanitats i de Patrimoni, Institut d’Història, Institut de Ciències Físico-naturals i de la Salut i Institut de Ciències Socials i de la Cultura.
Altra de les prioritats destacades és que el Magnànim “ha de tenir el valencià com a llengua destacada de publicació i d’investigació”. “L’objectiu és editar aproximadament dos de cada tres llibres en valencià”.
Problemes actuals i suport als joves investigadors
Segons ha destacat Vicent Flor, el Magnànim “ha de ser una institució científica i humanística rigorosa i professional, transparent i plural, ha d’orientar les publicacions i les activitats cap als problemes socials actuals i recolzar els joves investigadors valencians”.
El nou director ha destacat que la IAM “ha de ser una finestra al món i per açò iniciarà un política d’edicions i traduccions d’obres importants o de referència acurada i seleccionada”.
A més, Flor també s’ha posat al servei dels instituts d’estudis comarcals i municipals i ha avançat que “farem presentacions de llibres i activitats en capitals de comarques i altres municipis”.