El Museu Valencià d’Etnologia porta l’exposició «Rituals de festa i foc. Fotografies de David Cantillo» a Sumacàrcer demà dimecres.

La mostra, que es va exposar aquest estiu al Museu Valencià d’Etnologia, ofereix un recorregut fotogràfic sobre la presència del foc en les festes valencianes i s’exposarà en la sala d’exposicions de l’Ajuntament de Sumacàrcer fins al 21 de febrer.

Les fotografies de David Cantillo retraten manifestacions festives de la Comunitat Valenciana amb l’accent posat en el paper del foc. Són aproximacions en què es combina la bellesa que ofereixen les flames en l’entorn festiu i el component més cultural, en el qual es mostra com els valencians juguem amb el foc, un dels quatre elements de la cultura occidental. El foc purifica, exorcitza, simbolitza el canvi, calibra la valentia de l’home i acompanya la festa.

L’exposició va mostrar a València un centenar de fotografies de grans festes valencianes, com les Falles, les Fogueres i la Magdalena, i també festes de menor impacte social però de gran interès per la forma en què s’usa el foc en la festa.

Per a la mostra en aquesta localitat de la Ribera Alta s’han seleccionat cinquanta fotografies de l’exposició original, centrades en la Santantonà de Forcall i la Matxà de Vilanova d’Alcolea.

Santantonà de Forcall

En la Santantonà de Forcall, el foc simbolitza la purificació i la fertilitat a les portes de la primavera. Els forcallans giren entorn d’una barraca encesa tres vegades seguint la tradició. Sant Antoni és conduït lligat a la foguera i la seua lluita és palesa en la corda tibada entre el bé i el mal. És inevitable atendre a la domesticació del foc fins al punt d’usar-lo per a representar la mort mateixa.

La Matxàde Vilanova d’Alcolea

Com en molts rituals festius, en la Matxà de Vilanova d’Alcolea, demostrar la valentia (la teua o la dels teus animals) és quasi indispensable. Els mascles esperonats pels genets creuen els carrers embolicats en flames mentre que la gent els emula. Dos focs metafòrics sorgeixen en la nit: la bèstia i l’home.

David Cantillo

David Cantillo és un jove fotògraf valencià que ha desenvolupat la seua carrera en l’àmbit de la fotografia comercial i en nombrosos projectes de caràcter temàtic. La seua inquietud fotogràfica l’ha acostat a diferents temes, com ara l’esport, la natura, la poesia, el turisme, la festa (el foc i les falles) i les arts escèniques i musicals. Ha obtingut distints premis i guardons de municipis espanyols com Girona, Lloret de Mar (finalista i millor fotografia en MontPhoto, Concurs Internacional de Fotografia de Natura) i Montilla (finalista en el Concurso de Fotografía Turística de Montilla, Premio Unicornio).