El diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, ha comparegut hui en roda de premsa per a aclarir qualsevol dubte sobre el procés de selecció per a cobrir la direcció de la Institució Alfons el Magnànim.

En la seua intervenció, Rius ha lamentat que l’oposició critique el nomenament per concurs públic de la IAM quan és la primera vegada que es fa amb un procés obert per a una institució que, a més, és “un servei públic de la Diputació que l’anterior govern va deixar descapçalat i sense direcció durant mesos perquè no apostava per la Cultura”.

En aquest sentit, el diputat de Cultura ha entonat un “mea culpa” irònic en referir que “no hem seguit el procediment a dit que, fins ara, feia servir el govern del Partit Popular sinó que hem optat per obrir un procés de selecció per concurs públic, al que es van presentar 21 candidatures de tot l’Estat espanyol i la decisió final del qual va ser presa per un tribunal de funcionaris, sense polítics, de la Diputació”.

L’elecció de Vicent Flor, d’acord amb aquest tribunal, ha sigut efectiva perquè era qui complia d’una manera més completa amb tots els criteris exigits a la convocatoria. Segons el diputat, “uns destacaven més pel que fa a Currículum, altres pel que fa a gestió o altres aspectes i Vicent Flor és qui complia els criteris de manera més completa”.

Tal com ha recordat el diputat Xavier Rius, “les bases del concurs per a cobrir la direcció de la IAM van estar 20 dies en el BOP i l’oposició no va posar cap objecció però ara han buscat el seu minut de glòria en la premsa”.

Transparència i participació com a mandat ciutadà

Rius ha mostrat la seua indignació davant el que ha qualificat de “crítiques que es perden en els detalls i en les formes”. “Hem intentat anar cap a l’ideal d’un nomenament més transparent, més participatiu, més normal, en definitiva, perquè la ciutadania ens ha donat un mandat clar, però sembla que aquest procés ‘no a dit’ ha molestat al Partit Popular”.

El diputat de Cultura ha insistit en l’error de concepte des del qual parteix l’oposició. “La IAM és un servei públic de la Diputació, i el nomenament del seu director ha complit amb tots els requisits legals i administratius vigents, fins i tot hem anat més enllà i hem volgut fer aquest nomenament més obert i participatiu”.

Sobre el salari del director de la IAM, el diputat Xavier Rius ha explicat que “és l’homologable a qualsevol cap de Servei de l’Àrea de Cultura, un lloc de treball establit en la RPT de la Diputació”

Un perfil professional contundent

En aquest sentit, Rius ha recordat que “hi ha uns òrgans de gestió i control, dels quals es dota la democràcia, com les Comissions Informatives de govern. Acabem de celebrar la sessió de Cultura i a la qual he demanat expressament que acudira el director de la IAM, Vicent Flor, per a respondre dubtes o aclarir detalls als diputats, però ningú membre del Partit Popular ha preguntat res”.

Xavier Rius ha remarcat que el perfil de Vicent Flor, proposat pel tribunal de funcionaris de la Diputació, “és contundent i respon als requisits exigits per a dirigir la Institució Alfons el Magnànim”, entre els quals ha destacat “experiència en gestió cultural i vinculació amb la Universitat”.