Josep Bort, diputat de Medi Ambient i president del Consorci de Bombers, ha volgut destacar que durant aquest primer any de govern a la Diputació de València s’ha encetat el camí cap a una política de gestió forestal sostenible i una prevenció d’incendis forestals estratègica amb mesures i accions concretes.
El diputat ha fet aquestes declaracions després de lamentar l’onada d’incendis forestals dels últims dies, entre altres coses perquè, “han estat molts anys d’abandonament i de manca de gestió forestal de les nostres terres”, i ha assenyalat que “l’existència d’una gestió forestal no hauria evitat els incendis però sí que hauria minimitzat la superfície afectada”.
El diputat de Medi Ambient ha afegit que creu que és necessària una ordenació forestal efectiva que permeta planificar els usos i la gestió de les nostres muntanyes, així com una prevenció d’incendis forestals estratègica.
Sobre les accions concretes que s’han encetat aquest primer any des de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, el diputat ha destacat en primer lloc la planificació dels treballs de prevenció de les brigades i l’establiment de mecanismes de control i avaluació. “Sembla mentida però mai s’havia fet, fins a la data les brigades actuaven bàsicament sota criteris polítics i no atenien a cap planificació, no hi havia cap relació entre Imelsa i l’àrea de Medi Ambient de la Diputació”, ha afirmat Bort. Així, enguany s’han planificat les intervencions i s’ha marcat objectius clars. “Per primer any, s’ha fet des de la Diputació una comanda de gestió de les brigades com cal”, ha afirmat Bort.
En segon lloc, des de l’àrea de Medi Ambient s’ha col·laborat davall la Mesa de Coordinació de Treballs Forestals, impulsada per la Direcció General de Prevenció d’Incendis Forestals, en la coordinació dels treballs de prevenció entre les Brigades de Diputació i les Brigades d’emergències coordinades pel Consorci Provincial de Bombers. “Fins ara la Diputació ha anat per lliure en aquesta matèria i pensem que treballant en un mateix territori podem optimitzar les actuacions si ho fem de forma coordinada”, ha puntualitzat el diputat de Medi Ambient.
En tercer lloc i amb el mateix objectiu, s’està donant forma dins del si de l’àrea de Medi Ambient la Unitat Tècnica Forestal per a donar resposta a les necessitats dels municipis en matèria d’ordenació de muntanyes municipals, realització dels plans de prevenció, plans d’emergència i plans d’autoprotecció amb assistències tècniques i ajudes econòmiques que s’articularan mitjançant convocatòries anuals.
En quart lloc, s’està gestionant l’entrada dins d’AMUFOR (Associació de Municipis Forestals) La Diputació de València ha instat a AMUFOR a introduir a les tres Diputacions provincials en l’associació per a estar en contacte directe amb els municipis i coordinar accions conjuntes. De fet, en aquests moments s’estan modificant els estatuts per a encaminar-los a aquest fi.
Crear una Comissió de Treball de Municipis Forestals dins de la Xarxa de Municipis Valencià Cap a la Sostenibilitat és una altra de les iniciatives i es presentarà en la pròxima Assemblea General de la Xarxa.
Redirigir els objectius de la Càtedra de Municipis Sostenibles de la UPV cap a la gestió forestal i el pagament per servicis ambientals és un altre projecte que s’està treballant.
Per altra banda, cal ressenyar les tasques de coordinació forestal del Consorci Provincial de Bombers. Des d’octubre porten preparant-se contra els incendis mitjançant actuacions com ara la instal·lació de faixes auxiliars de defensa a les urbanitzacions pròximes a les masses boscoses, les cremes preventives o el manteniment dels dipòsits d’aigua en tota la província.