Les brigades forestals de la Diputació de València, gestionades a través de Divalterra, treballen en l’eliminació de canyes invasores exòtiques, el desbrossament, l’esporgada i l’aclarida selectiva de la vegetació del llit del riu de Sellent al pas per Chella.
Concretament, les brigades estan desbrossant espècies invasores, fent una esporgada selectiva i eliminant vegetació oclusiva, que es troben en la zona, en una superfície de 34.000 m2.
Els treballs estan executant-se amb desbrossament manual (brigades de Bolbaite i Anna) i amb maquinària dirigida per ràdio per brigadistes especialitzats en aquest tipus de treballs.
La gerència de Divalterra, formada per Víctor Sahuquillo i Agustina Brines, diu que «el bon estat dels llits i els barrancs dels municipis té un doble efecte positiu: d’una banda, minimitza el risc d’inundacions en cas de pluges torrencials, i d’una altra, redueix el perill que es declare o es propague un incendi forestal en aquestes zones».
Víctor Sahuquillo destaca que «aquesta faena repercuteix directament en la seguretat dels veïns d’aquestes poblacions, ja que en la majoria dels casos es tracta dels voltants dels cascos urbans i la interfície urbanoforestal». Sahuquillo també incideix en «la comunicació constant entre la Diputació de València i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, com a organisme competent en caixers de riu, perquè els treballs de condicionament complisquen amb totes les garanties mediambientals».
Màquines pioneres a Espanya
Divalterra, empresa depenent de la Diputació de València, té un departament de regeneració de zones verdes, del qual depenen les brigades verdes especialitzades en treballs en llits, barrancs i l’interfície urbanoforestal. Aquestes brigades tenen tres màquines desbrossadores manejades a distància per control de ràdio. Aquestos aparells, pioners a nivell estatal, optimitzen el temps dedicat a la trituració de la vegetació i arriben a netejar fins a una hectàrea al dia si les condicions del terreny són favorables. Els treballs es complementen amb ferramentes manuals, especialment en zones on, per l’orografia del terreny, no és possible accedir amb la maquinària.
Les actuacions de les brigades forestals en llits i barrancs inclouen el desbrossament, l’esporgada i la retirada d’arbres morts, l’eliminació de l’excés de vegetació oclusiva, la regularització sense excavació de la rasant i els caixers en el llit afectat i la retirada de residus sòlids.