La vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, i el diputat de Modernització, Ivan Martí, han presentat hui en roda de premsa la nova interfaç del portal web, que rep una mitjana de 80.000 visites mensuals, i que amb el canvi aspira a facilitar més l’accés dels ciutadans i ajuntaments als múltiples serveis de la corporació. Així, la portada està ara estructurada d’acord a les diferents àrees de gestió perquè els usuaris troben de manera més ràpida els temes d’interès de cada delegació.
La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha subratllat en la roda de premsa que “les pàgines web hui en dia són les cares més visibles de les institucions”, i per tant la renovació de la web era una assignatura pendent ja que “des que arribem a la Diputació hem apostat de manera clara per la modernització i la transparència i volem posar a l’abast de tots els serveis de la Diputació d’una manera fàcil i accessible”. “Hem cercat donar a la web una aparença més clara, actual i intuïtiva, enfocada al servei públic, per açò ja no sembla un portal de notícies, sinó que la nova interfície està dirigida a les àrees de gestió i es prioritza la informació de les mateixes així com l’accés directe als seus serveis”, ha explicat el diputat de modernització, Ivan Martí. El diputat ha detallat que la informació del dia a dia, que abans apareixia com a notícies en la portada, apareixen en la nova web agrupades en la sala de premsa i en els subportales de les àrees de gestió.
Tramitació electrònica
Maria Josep Amigó ha informat que “el balanç respecte a la tramitació electrònica d’expedients és positiu, ja que en el període 2015 – 2016 s’han tramitat un total de 40.000 expedients, la qual cosa suposa un increment significatiu respecte als 13.900 registrats de 2010 a 2014”. Ivan Martí ha assenyalat que la plataforma de la seu electrònica permet als ajuntaments realitzar els tràmits de petició de totes les subvencions que ofereix la Diputació de València, permetent així agilitar la gestió administrativa entre la Corporació i els ajuntaments, reduint els terminis de tramitació i l’eliminació gradual del paper. Amb el certificat digital, el ciutadà pot tramitar a través de la seu electrònica de la web la sol·licitud de beques, aportar documentació per a participar en processos selectius de personal o resoldre qüestions en matèria de gestió de tributs, com pagaments, domiciliacions, calendari fiscal, etc.
La Batlia Respon
Una altra novetat engegada és el servei d’informació i atenció als ciutadans i ajuntaments, anomenat La Batlia Respon, i que substitueix a Diputació en Directe, un punt d’informació per a ciutadans i ajuntaments que ara amplia els seus canals de connexió i s’especialitzarà en matèria de gestió tributària, de manera que s’unifique l’atenció al contribuent en un únic telèfon d’atenció. Des del Servei d’Atenció de la Diputació s’ha apostat per les xarxes socials com un canal més per a donar a conèixer al ciutadà les activitats, esdeveniments i subvencions que organitza la Diputació, al mateix temps per a atendre en aquells tràmits que no precisen d’una atenció presencial. “D’aquesta manera, s’ofereix un servei directe, més informal, més pròxim i sense horaris”, ha assenyalat Ivan Martí, qui ha afegit que “hem de ser capaços d’atendre als ciutadans a través de tots els mitjans que tenim al nostre abast”. D’altra banda, es facilita també l’atenció a través del correu [email protected] i la bústia de suggeriments. D’aquesta manera el ciutadà rep la informació o se li deriva la seua consulta al departament corresponent sense necessitat que el ciutadà conega com està estructurada orgànicament la institució. S’eviten així desplaçaments innecessaris i el ciutadà guanya en comoditat i estalvi de temps.
L’Àrea de Modernització ha creat una borsa de treball per a teleoperadores, a la qual s’han presentat prop de 3.000 persones, amb l’objectiu d’ampliar el personal d’atenció amb recursos propis, per a substituir a un servei que actualment està externalitzat. D’aquesta manera, es reduirà el temps d’espera ciutadana i es millorarà la qualitat d’atenció. “Açò repercutirà en una millor atenció als ciutadans, el nostre primer objectiu, i s’unifica l’atenció en un punt únic, ja siga telefònic, presencial o telemàtic”, ha comentat el diputat de Modernització. L’actual servei d’informació ha atès 62.500 consultes en el que portem de 2016.
Serveis més demandats
Els serveis més demandats entre els ciutadans han sigut els catalogats com a Informació general (beques, subvencions, borses, etc.) que han suposat un 64% amb un total de 40.000 consultes i els serveis relacionats en matèria de Gestió Tributària amb un total de 16.000 que suposen un 26% del total dels serveis. I en matèria d’informàtica, prop de 3.000 atencions als Ajuntaments. Respecte a la Informació General s’observa un nombre elevat de consultes a partir del mes de maig amb motiu de la convocatòria de la Dipu et beca així com de les pràctiques a realitzar per estudiants en la Institució Alfons el Magnànim. En el mes de juny augmenta el nombre de consultes arran de la convocatòria de subvencions en matèria de Benestar Social, les subvencions dedicades a Associacions de majors i de la dona. Així mateix, també es van registrar moltes consultes per part dels Ajuntaments i Mancomunitats amb motiu de la convocatòria del Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS) i el Pla de Suport Econòmic als Mancomunitats (PMAN). En el mes de juliol, la majoria de les consultes van ser a causa de la convocatòria de diferents subvencions o ajudes, tals com la subvenció per a l’adquisició d’ordinadors per part dels Ajuntaments, i per part dels ciutadans amb motiu de la sol·licitud de les ajudes a projectes artístics Alfons Roig i les 21 beques de pràctiques en l’Àrea de Cultura. En el mes d’agost es registra un major nombre de consultes sobre Personal i Ocupació amb motiu de la convocatòria d’una borsa d’ocupació destinada a la contractació d’Auxiliars d’Informació. I, en últim lloc, en el mes de setembre s’han dut a terme un gran nombre d’accessos a la web amb motiu de la teletramitación de les Eurobecas.